Brato.bg с ценен и смешен наръчник: „Как да оцелееш в България“

Втората книга на създателите на легендарния проект brato.bg Дани Йорданов, Филип Зуберски и Владимир Иванов е илюстрирана от художничката Неда Малчева

Оцеляването в България не е шега работа! Затова е важно човек да е подготвен при челен сблъсък с реалността.

Tочно 5 години, след като създателите на легендарния проект brato.bg Дани Йорданов, Филип Зуберски и Владимир Иванов хвърлиха в шок литературните критици с „Наръчникът на едно брато”, тримата са готови да влязат в ролята на гид в  българската народопсихология и сървайвализъм с наръчника „Как да оцелееш в България“.

Изданието е придружено с илюстрациите на небезизвестната Неда Малчева!

Като всеки наръчник „Как да оцелееш в България“ съдържа практични и изпитани съвети, подбрани от топ експерти, с които читателят да развие полезни умения за оцеляване в „Люлин“, Враца, на сватба, в такси и като цяло в България. 

В типичния Брато стил тримата автори поднасят свеж коктейл от сюжети и портрети, колкото измислени, толкова и реалистични. 

От тази книга ще научите:

  • Как да оцелееш, ако имаш комшии идиоти?
  • Как да оцелееш, ако шофираш в голям град?
  • Как да оцелееш в чалга дискотека?
  • Как да се държиш пред тъщата?
  • Как да изкараш с последните 20 лв. преди заплата?
  • Как да оцелееш на опашка в магазин?
  • Как да оцелееш в такси?
  • И още много други катарзисни моменти, в които и Беър Грилс не би се справил.

Нарисувани от Неда Малчева, ситуациите в книгата ще ви се сторят познати до болка… къде от смях, къде не. 

Безмилостно смешна и плашещо реалистична, „Как да оцелееш в България“ ще ви убеди за пореден път, че сме велик народ.
Народ, който оцелява напук на всичко и въпреки самия себе си!

Дани Йорданов, Филип Зуберски и Владимир Иванов са създателите на мъжкия сайт Brato.bg. Близо 10 години проектът Brato.bg работи като безплатната космическа капсула за изстрелване към орбитата на хумора, иронията и самоиронията. 

Из „Как да оцелееш в България“

КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ В ЧАЛГА ДИСКОТЕКА

Ходил си на чалга. Признай си, куче. Пял си с все гърло, щракал си с пръсти, свиркал си, оливал си се, бил си пиян. Последното ти е помогнало да оцелееш. Има хора, които вероятно още не са ходили на чалга дискотека, но искат или вероятно и да не искат, пак ще попаднат там. Културният шок е голям. Дръж се за нас, ние ще те преведем от входа до ВИП сепарето. 

Да четат и старите пушки, щото времената се менят. Трябва да надграждаме. 

Вдигни яката

Съветът е само за истински братоци. Без значение дали си с риза, или тениска тип поло шърт, вдигай яката още с влизането. Струва ти се неестествено? Глупости, така е модерно. Автоматично ставаш готин, вървежен и най-вече баровец с главно Б като Б-то в БМВ. Вдигната яка подсказва, че си над нещата, нямаш задръжки и мислиш ден за ден. Ако нямаш яка, зверски си прецакан. Сложи лист хартия поне да изглежда подобно в тъмното. Стискаме палци да имаш поне фланелка с черепчета. Последният ти шанс са джапанки. Е, ще те смятат за селяк, обаче и за човек, който няма какво да губи. Такива се избягват. 40 

Пускай поздрави за себе си

Ако си на чалготека, то поздравите са изключително важен елемент от вечерта. То е ритуал, то е обичай, традиция, закон. Изписват се на видеостената до дансинга, снимат се с телефон и после се качват на стори в социалната мрежа. Никой не пуска поздрави за теб? Не е проблем. Срещу 10 лева диджеят ще те спомене с добро. Не забравяй да прибавиш някакъв прякор към името си, най-добре да звучи агресивно. Не може само Жорко, мама. Трябва да е Жорко Тариката, стават и Жорко Затворника, Жорко Сержанта, Жорко Дулото. Така звучи завършено. Задължително поздравът да е от жена. Ако диджеят не ти подлее вода, нещата ще потръгнат. Щом чуеш своя поздрав за самия теб, задължително вдигни ръка и стисни клепачи, сякаш си вкарал гол за България на голям форум. Жорка, голям си, батко!

Ходи често до тоалетната

Не ни питай защо. Отивай и си мий ръцете, може и краката. Честото ходене до двете нули ще те издигне в очите на останалите. Ще мислят, че тупаш бело, т.е. ти си в трендинга. Много скоро съмнителен субект ще се приближи до теб и ще пита дали имаш още. Свърши, батенце, закъсня жестоко, казваш му с непукизъм и задължително му намигаш по най-педерасткия начин. Хубавите неща свършат бързо. Питай друг, пускаш като реплика след номера с оченцето и мокриш напуканите си джуки в чашата. Готин си. Ше те викнат да снимаш реклама. 41 

Покажи си пъпа

Важи и за двата пола. За мъжете обаче с по-голяма сила. Показването на пъпчето е част от забавата. Става за танци, свалки и от хигиенична гледна точка ще знаят, че там е чисто. Ако ти се струва нелепо, това е, защото си неопитен и пак не си разбрал, мама му стара. Като за начало пробвай да го направиш по време на ритмична песен. В чалга дискотеките има огледала, харесай си едно от тях, огледай се в него, вдигни тениската и си бръкни в пъпа, докато танцуваш. Класа! Да, шампионе! Това е като да си скръстил краката, докато си на концерт на симфоничен оркестър. Никой не сяда с разтворени крака там и с подпрени лакти на коленете като арестант на разпит. Демонстрирай телеса, маса, да се виждат косми и сланини. Ти си народен човек, не аристокрация.

Удряй по барабаните

Не си бил на дискотека, ако не си думкал по барабаните. Това е като да отидеш в Париж и да не посетиш „Дисниленд“. Никой не държи да е ритмично и в крак с музиката. Търси се ярост и енергия. Хубаво е да имаш асистент, който залива музикалния инструмент с алкохол или поне с вода от ледарката. Това е един вид визуален ефект, който може и да не се вижда на идиотското видео, дето снимате, ама поне ще го помните. Дай голяма пара на оркестъра, за да се задържиш поне 2 – 3 минути с палките, да вдигнеш ударите на сърцето и да се почувстваш жив. Така се сливаш с околната среда, ставаш един от тях. Не се бориш с чалгарите, щом ис42 

каш да оцелееш в дискотеката. Сливаш се. Ти си хамелеон, чалга гущер със студенокръвно ухо. 

Приятел в нужда се познава

Това е мотото на един наш, който пиеше най-много в дискотеката и никога не плащаше. Иване, Иванеее, куче да те хване! Той пиеше от всички чаши на масата и никога не разбрахме коя е неговата. По-късно стана ясно, че винаги е била тази с безалкохолното. Пиеше наред Ванката и пиеше по съвсем малко от чашите, за да не забележим. Никой не го подозираше тогава, никой не го следеше първите сто и осем пъти. Всеки сипваше, доливаше, слагаше ледчета, а наш Иван пиеше от чуждите чаши. Познай сега какво ставаше, когато викахме сметката? Отиваше да пикае и го нямаше по половин час. Хитрец наистина! Тогава нямаше коронавирус, дано е спрял. С този съвет ще оцелееш финансово, алкохолът стана много скъп.

Бомба

В дискотеките винаги е лудница с хора и можеш да се възползваш от това. Пиеш на корем и в един момент се изнизваш, без да плащаш. Може да направите бомба, но не напускайте групово, напускайте човек по човек, така едва ли ще ви усетят. Остави си даже евтина дреха на стола, като че ли ще се върнеш. Разбира се, не идвай в същата дискотека поне два месеца. След това повтори упражнението и пий едно за наше здраве. Тук говорим за финансово, физическо и психическо оцеляване. Ричард Алибегов да ни извинява.

Можете да поръчате книгата ТУК.