Потъна флагманът на руския черноморски флот „Москва“

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи в четвъртък вечер, че флагманът на руския черноморски флот „Москва“ е потънал. 

Рано тази сутрин Москва съобщи, че „в резултат на пожар на ракетния крайцер „Москва“, причинен от взривени боеприпаси, корабът е сериозно повреден. Екипажът е напълно евакуиран, причините за пожара се установяват“.

Часове по-рано украинските власти пък заявиха, че крайцерът „Москва“ е потопен от украинската армия. Късно снощи той е бил атакуван с две противокорабни ракети „Нептун“, в резултат на което на борда е започнал пожар.

По-късно обаче руснаците заявиха, че „Москва“ не е потопен, огънят е потушен, взривовете на боеприпаси са спрели и крайцерът е запазил своята плаваемост. „Москва“ ще бъде изтеглен на буксир до близко пристанище, а моряците са били качени на руски кораби, намиращи се в района.

При тегленето на буксир обаче, корабът е потънал, предаде руското министерство на отбраната.

186-метровият „Москва“ е флагманският крайцер на руския Черноморски флот от 2000 г. Построен е в корабостроителницата на украинския град Николаев и първоначално носи името „Слава“. По щат на кораба би трябвало да има между 510 и 758 моряци и съобщението за пълната му евакуация би трябвало да означава, че този кораб не е в състояние да плава.

Крайцерът е военният кораб, който се превърна в хит в интернет покрай фразата „Русский военный корабль, иди на ***“, произнесена от украински граничар от Змийския остров, след което той се предаде на руснаците. Украинската страна твърди, че атаката по кораба е станала на 25 мили от Змийския остров. Губернаторът на Одеса Максим Марченко обяви в Telegram: „Потвърди се, че днес ракетният крайцер „Москва“ отиде точно там, където беше изпратен от нашите граничари“.

Флагманът на украинския черноморски флот „Гетман Сагайдачни“ също вече не е активен. Той бе потопен в пристанището на Николаев в първия ден на войната.