Потъна флагманът на руския черноморски флот „Москва“

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи в четвъртък вечер, че флагманът на руския черноморски флот „Москва“ е потънал. 

Рано тази сутрин Москва съобщи, че „в резултат на пожар на ракетния крайцер „Москва“, причинен от взривени боеприпаси, корабът е сериозно повреден. Екипажът е напълно евакуиран, причините за пожара се установяват“.

Часове по-рано украинските власти пък заявиха, че крайцерът „Москва“ е потопен от украинската армия. Късно снощи той е бил атакуван с две противокорабни ракети „Нептун“, в резултат на което на борда е започнал пожар.

По-късно обаче руснаците заявиха, че „Москва“ не е потопен, огънят е потушен, взривовете на боеприпаси са спрели и крайцерът е запазил своята плаваемост. „Москва“ ще бъде изтеглен на буксир до близко пристанище, а моряците са били качени на руски кораби, намиращи се в района.

При тегленето на буксир обаче, корабът е потънал, предаде руското министерство на отбраната.

186-метровият „Москва“ е флагманският крайцер на руския Черноморски флот от 2000 г. Построен е в корабостроителницата на украинския град Николаев и първоначално носи името „Слава“. По щат на кораба би трябвало да има между 510 и 758 моряци и съобщението за пълната му евакуация би трябвало да означава, че този кораб не е в състояние да плава.

Крайцерът е военният кораб, който се превърна в хит в интернет покрай фразата „Русский военный корабль, иди на ***“, произнесена от украински граничар от Змийския остров, след което той се предаде на руснаците. Украинската страна твърди, че атаката по кораба е станала на 25 мили от Змийския остров. Губернаторът на Одеса Максим Марченко обяви в Telegram: „Потвърди се, че днес ракетният крайцер „Москва“ отиде точно там, където беше изпратен от нашите граничари“.

Флагманът на украинския черноморски флот „Гетман Сагайдачни“ също вече не е активен. Той бе потопен в пристанището на Николаев в първия ден на войната.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.



Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.