Нидерландски военен получил оферта да даде информация за F-35

България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното казва неистини. Това написа в пост във Фейсбук българският военен министър Драгомир Заков.

„Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно и с формално членство, базирано на опортюнизъм – това е груба манипулация и въвежда българските граждани в заблуждение“, добавя още той.

Заков пише, че най-надеждната защита за сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната е членството в НАТО и ЕС. „Там, където винаги можем да разчитаме на нашите съюзници и партньори!“, заявява той.

Военният министър не обяснява по какъв повод публикува поста в социалната мрежа, но от две изречения може да да се предположи, че е заради появилите се твърдения от бивши военни министри, с които те допускат, че САЩ може да забавят доставката на F-16 за България не заради ковид, а заради това че имат притеснения от издаване на тайни. Както и за появилите се твърдения в нидерландската преса, че е имало предложение към нидерландски пилот у нас да даде информация за F-35.

Два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи F 16, т.е. България е надежден съюзник и стратегически партньор, вкл. при опазването на класифицирана информация, пише Заков във Фейсбук. Отделно казва: „Благодарни сме на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното пространство“.

Ден по-рано се появи информацията, че нидерландски пилот на F-35 в България вече е получил предложение да сподели информация за изтребителите. Това твърди нидерландският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България, цитиран от БНР.

Материалът цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия ген.-лейт. Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“. А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия, за последните дебати около руския посланик у нас, условието на БСП за напускане на коалицията при военна помощ за Украйна, дори и дебата за премахване на паметника на съветската армия.

Авторът на статията отбелязва липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

F-35 са самолети от последно пето поколение и 4 от тях остават в България до края на май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО. Според решението на правителството ни – броят им може да стигне до 8.

Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Кралство Нидерландия в Република България за предстоящото изпълнение на мисия по усилена съвместна охрана на въздушното ни пространство. Това е ярко доказателство за ангажираността на нашите съюзници от Нидерландия към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към охраната на въздушното пространство на нашата страна. Това заяви само преди 4 дни в 3-та авиобаза в Граф Игнатиево началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в медийния ден за съвместното изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing). На събитието присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

„Мисията по усилен Air Policing се носи от няколко години в отговор на променената среда на сигурност по Източния флаг на НАТО. Алиансът непрекъснато се адаптира, адаптират се и колективните механизми за сигурност“, посочи адмирал Емил Ефтимов. Той припомни, че българските Военновъздушни сили вече са изпълнявали успешно задачи по съвместна охрана на въздушното пространство със сили и средства от военновъздушните сили на САЩ и Италия, а в началото на тази година – със своите колеги от Кралство Испания. Според адмирал Емил Ефтимов развръщането на пето поколение самолет още по-ярко демонстрира решимостта на нашите съюзници да бъдат до нас в критичен момент.

Адмирал Емил Ефтимов благодари на началника на отбраната на Нидерландия генерал Оно Айхелсайм, както и на командира на Кралските Военновъздушни сили ген.-лейт. Денис Лаут, за поетия ангажимент, за вложените усилия в организацията и подготовката и за отделения ресурс за изпълнение на тази задача. Началникът на отбраната благодари и на командването и личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“ за организацията, подготовката и съвместното носене на бойното дежурство.

„Нидерландия е горда да бъде част от екипа по охрана на въздушното пространство. С четири изтребителя F-35 и около 100 души личен състав тук, в авиобаза „Граф Игнатиево“, ние приемаме изпълнението на бойно дежурство в НАТО, работейки в тясно взаимодействие с нашите приятели и съюзници от българските ВВС“. Това каза командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия ген.-лейт. Денис Лаут, цитиран в официално съобщение на българското министерство на отбраната. Той изказа благодарност на българското правителство, на Министерството на отбраната и на авиобазата за изключителното домакинство. „Направихте всичко възможно, за да ни накарате да се почувстваме добре дошли и у дома си“, каза генерал-лейтенант Денис Лаут

„Съвместните усилия на двете страни съюзници в НАТО са ясно послание към всеки агресор. Всички ние действаме като едно цяло. Ние трябва да помним, че докато стоим тук в този момент и сме свободни, народът на Украйна страда от агресията на Русия. Те трябва да бъдат в нашите мисли“, посочи ген.-лейт. Денис Лаут.