Борисов през 2021 г.: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето

Новина от Днес.бг от 21 март 2021 г.

Решението на Русия да спре газа за България разбива на пух и прах и тезата на Бойко Борисов, че щом газопроводът „Турски поток“ минава през страната, имаме гаранции за сигурност, пише Капитал.

„100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето“, каза Борисов през март 2021 г. след пускането на тръбата.

Новина от Днес.бг от 21 март 2021 г.

Всъщност обаче България не може да ползва и една молекула от това, което „Газпром“ транзитира по тази тръба към Сърбия и Унгария. Но при достатъчно политическа воля от страна на българското правителство, можем да спрем потока по газопровода от Турция към Сърбия в отговор на руските действия.

Това не е първият път, когато Русия спира газа за България. На 7 януари 2009 г. доставките пак бяха спрени напълно след спор между Москва и Киев. Кризата тогава продължи само пет дни, но горчивият урок за пострадалите насред зимата държави беше ясен – не може да се разчита на Русия за енергийната сигурност. Това се потвърждава и сега. Проблемът е, че за всички тези години управлението на ГЕРБ не направи абсолютно нищо, за да осигури алтернатива на руската зависимост.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.