Кабинетът обмисля: 25 ст. отстъпка на литър гориво

Снимка: pixabay.com

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда. Тя може да влезе в сила от юни, съобщи по Нова зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Във вторник, 10 май, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че идната седмица ще бъде представен антиинфлационен план с мерки за подкрепа на бизнеса и физическите лица на стойност 1,5 млрд. лева – 2 млрд. лева. Той не даде подробности, защото предстоят още политически консултации и съгласувания.

Запитан на колко зареждания ще имаме право, зам.-министър Данаилов отговори: „50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения. Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец“. По думите на зам.-министъра схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Във връзка с възможното отпадане на акциза за електроенергията, метана и природния газ, Данаилов отбеляза, че „когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК“. „Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца.“

Данаилов коментира и договорените между премиера Кирил Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ за България – на цени, по-ниски от тези на „Газпром“. „Работата по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период“, каза зам.-министърът. Според него конкретната цена зависи от много условия, включително как ще се извършва доставката.

„В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно цената да е по-ниска от тази на „Газпром“, защото тя е доста висока“, изтъкна Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ“.

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: „По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен“. Неотдавна двамата лидери договориха месечни доставки от по 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ от САЩ за Европа.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.