Проф. Стив Ханке: Българският народ ще загуби, ако приеме еврото

Проф. Стив Ханке

Българският народ ще загуби, ако се присъедини към еврозоната. Това ще повиши риска от по-висока инфлация. Защо българското общество ще иска нещо, което е рисковано – това е политическо решение, коментира пред bTV световноизвестният икономист проф. Стив Ханке, въвел у нас системата на валутния борд.

Той критикува и начинът, по който темата за въвеждането на еврото се разглежда.

„Това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи така – тайно от обществото“, коментира икономистът. По думите му няма икономически анализ за ползите и за цената за обществото и икономиката от въвеждането еврото, трябва анализ на БНБ и на Министерството на финансите.

„Отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, да се говори и да има обществен дебат, както и да има референдум“, препоръча Стив Ханке.

„Да, имате ново правителство и знам, че коалицията обсъжда темата за въвеждането на еврото. Но нека първо да позволим слънцето да огрее темата. Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива на инфлация в еврозоната – в Литва е 16%, а в Естония – 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%“, каза още проф. Ханке, който е изявен противник на еврозоната.

Той е категоричен, че рискът от повишена инфлация е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд.

„Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това. Освен това България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бързате. Цялата идея е лудост“, заяви икономистът.

Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога. Как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и тя се разпадне?