Кристалина Георгиева: Правителствата трябва да субсидират директно най-бедните за храна и енергия

Правителствата трябва да субсидират разходите за храна и енергия за най-бедните членове на обществото, каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) пред Би Би Си (BBC). Хората по света се борят с нарастващите разходи за живот.

Кристалина Георгиева отбеляза, че подкрепата трябва да бъде предоставена „по много целенасочен начин, за предпочитане чрез предоставяне на субсидии директно на хората“.

Много правителства предоставят някаква помощ, но критиците твърдят, че това не е достатъчно.

Що се отнася до кризата с разходите за живот, Георгиева каза: „Има два приоритета, единият са много бедните хора, сегменти от обществото, които сега се борят с високите цени на храните и енергията“.

Втората, добави тя, е да се подкрепят онези предприятия, които са „най-пострадали“ от войната в Украйна.

Повишаването на цените

Ролята на МВФ е да работи с правителствата за стабилизиране на световната икономика и повишаване на просперитета. Това обаче се оказва предизвикателство, тъй като цените на храните достигнаха рекордни нива тази година, докато цените на петрола и газа също се повишиха рязко, отбеляза Би Би Си.

Централните банки вдигат лихвените проценти, за да се опитат да забавят повишаването на цените, което накара някои анализатори да предупредят за риска от рецесия.

Кристалина Георгиева изрази загрижеността си за въздействието, което оскъпяването на заемите ще има върху правителствата, които трябва да изплатят поетите огромни дългове, за да преминат през пандемията.

Правителствата трябва да бъдат много внимателни колко пари харчат и за какво ги харчат, посъветва Георгиева.

Продоволствената несигурност

Група от международни организации, включително МВФ и Световната банка, миналата седмица стартираха мащабен план в опит за справяне с продоволствената несигурност по света. В центъра на инициативата е министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която каза, че планът е необходим, защото: „Има много реален риск растящите глобални пазарни цени на храни и торове да доведат до гладуване на повече хора“.

Кристалина Георгиева отбеляза на свой ред, че макар да има много храна, тя не е равномерно разпределена.

Решенията, според нея, са в отглеждане на повече култури, където е възможно, но и в по-голямо съсредоточаване върху селскостопанската производителност, „не само заради войната, но и заради изменението на климата“.

„Търговията трябва да се запази отворена, не трябва да имаме ситуация, в която страните държат на храната повече, отколкото имат нужда и да създават всякакви бариери за преместването й от едно място на друго“, подчерта Кристалина Георгиева.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.