Мика Зайкова: Антикризисните мерки намирисват на социализъм

Мика Зайкова

„Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени на енергийните ресурси. Парното, токът и вода ще се вдигнат. Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея със закъснение. В мерките има хаос, но не и фокус. Намирисва ми социализъм“. Това заяви икономистът Мика Зайкова по Нова нюз.

По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система – по-ниска цена и малко по-висока не е добра идея. „Това няма смисъл, защото на две стъпки от 2023 г. до 2025 г. ще изчезне регулираният пазар според Плана за възстановяване“, обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

„Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето. Инфлацията ще продължи да расте – войната раздели света на 2. От другата страна на света са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас“, прогнозира Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница. „С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина“, посочи Зайкова.

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметките и продуктите от малката потребителска кошница.

„Мерките не са антикризисни, а компенсаторни. Те са половинчати и са насочени към определена група от хора – ще помогнат на по-заможните. Бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи“, смята той.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.