ЗАГЛАВИЯ

Нова книжка и двудневен детски празник с Биби и Мими от „Маргаритка“ учат децата защо е важно да бъдем учтиви

Неслучайно думичките „благодаря“, „моля“ и „извинявай“ се наричат вълшебни, защото всеки родител знае, че понякога само истинско чудо може да накара децата да ги изрекат. На помощ в това нелеко предизвикателство идва деветата книжка от поредицата „Полезни навици“ на проекта „Маргаритка“.

Създадена от сърцатите Яна Липованска и Виктория Величкова (Вики от „Мастило“), писателя Илия Деведжиев и художничката Веселка Велинова, „Маргаритка и вежливите думички“ повежда децата на шарено пътешествие, в което да си учтив е най-голямото вълшебство. 

Защо да се извиняваме? Защо да казваме „заповядай“ и „благодаря“, ако можем да минем и без тях?

Съобразена с детското мислене и интереси, „Маргаритка и вежливите думички“ е поучителна, но и много весела приказка, в която най-малките сред нас научават, че красивите думички крият истинска магия в себе си. Те могат да бъдат наш най-добър приятел, да разрешат всяка ситуация и да победят всеки лош герой.

А всяка игра е по-лесна и приятна, когато кажеш „извинявай“, „моля“ и „благодаря“!

По случай празника на детето екипът на „Маргаритка“, издателство „Сиела“ и маймунката Мънки канят всички малки приключенци да се присъединят към специално Мъпет шоу и Караоке на 4 и 5 юни 2022 г. от 16:30 ч. в парк-театър „Борисова градина“. Както винаги, ще има много песни, танци и забавление. Специални гости на събитието ще са маймунката Мънки и сапуненото шоу на Коля Китанов.

Билети са необходими за всеки посетител, а повече информация и откъде могат да бъдат закупени може да намерите на страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1542411926156462

А вежливите думички ще са най-използваните от всички по време на цялото шоу, защото в новата история за Биби и Мими една игра прераства в истинска караница и двамата бързо-бързо започват да си крещят груби думички. 

Добре че са Бухалчето и Маргаритка, които решават да им покажат колко опасно може да бъде това, и ги отвеждат на приключение до Страната на вежливите думички. 

Там любимите ни герои ще се запознаят с великолепните Благодаря, Извинявай и Моля, но и с неприятните човечета от страната на Грубите думички Гадно и Тъпо. Ще разберат, че когато се карат, вежливите думички изчезват вдън земя и никой не може да ги намери. И ще открият, че двамата заедно са единствените, които могат да ги спасят. 

Още с появата си през 2016 г. проектът „Маргаритка“ се превърна в любим на хиляди родители и деца у нас. Чудатите истории, разказани в книжките, песничките и видеата от поредицата „Полезни навици“, имат за цел да превърнат наглед досадните всекидневни задачи в цветни приключения.

Други полезни книжки от поредицата са: „Маргаритка: Биби и Мими подреждат“, „Маргаритка: Заспиваме със Сънчо”, „Маргаритка и чистите зъбки“, „Мими и Биби отиват на море”, Маргаритка: Биби и Мими на детска градина, „Маргаритка и вкусната храна“, Маргаритка и чистите ръце“ и „Маргаритка: Коледни вълшебства“.

Из „Маргаритка и вежливите думички“ от Илия Деведжиев и Веселка Велинова

Биби и Мими много обичаха да си играят с лего. Днес за първи път решиха да строят нещо заедно, но малко след като започнаха, Мама разбра, че в детската стая нещо не е наред. Гласовете на децата се чуваха все по-силно. Беше настанала голяма караница.

Мама отвори вратата точно в момента, в който Мими извика: – Ти си отвратителен! – А ти си глупава! – изкрещя в отговор Биби.

Двамата стояха един срещу друг и се гледаха със святкащи очи. На пода между тях бяха разпръснати частите на легото, а книжката беше хвръкнала чак под прозореца. Децата се обърнаха стреснато, Мими направи крачка назад, стъпи с босото си краче върху парче лего и едва не се разплака от болка. 

– Лигла! – присмя и се Биби. 

– Грубиян! – отвърна му Мими и го замери с частите от лего.

– Достатъчно! – каза строго Мама. – Ще взема легото и ще ви го върна чак когато се успокоите и се извините един на друг. 

– Ето, казах ли ти? – разплака се Мими. – Ти си виновен! 

– Така ли? – зяпна Биби. – Не е вярно, ти си виновна! 

– Аз ви казвам да се извините един на друг, а вие продължавате да се карате? – намръщи се и Мама. – Защо се държите така? 

– Ти нищо не разбираш! – извикаха децата целите зачервени, ядосани и нещастни. 

Мама сърдито скръсти ръце, но размисли и се усмихна: 

– Е, може би ще разбера, ако ми обясните? 

– Тя иска… – разпалено започна Биби, но Мими го прекъсна. 

– Той не ми дава… – и двамата започнаха да се надвикват един през друг. 

– Така няма да успея да разбера какъв е проблемът – прекъсна ги Мама. – Успокойте се и ми разкажете един по един. 

Биби размаха ръце, после ги прибра зад гърба си, въздъхна и измърмори вече почти спокойно. 

– Мими сложи глупавата розова принцеса в моя пиратски кораб! 

– А той изхвърли моята принцеса от смотания пиратски кораб! 

– Защото е розова и е облечена в рокля на сърца! – отсече Биби. – Затова ти изхвърлих принцесата. 

– Никой не може да се отнася така с принцеса! – отговори веднага Мими. – Затова ти разруших кораба. 

Мама кимна и много внимателно каза: – Благодаря, че ми обяснихте. Хъм… Биби, а не може ли пиратите от кораба да са отвлекли принцесата? И затова тя да е там? Или пък, Мими, принцесата да откаже да се качи на кораба, защото на него има плъхове? 

– О, не! – едновременно отговориха децата. 

– Хайде, де! Пиратският капитан и Розовата принцеса са еднакво важни, защото са главните герои. Сигурна съм, че заедно можете да измислите игра, в която има място и за двамата, нали? – в гласа на Мама прозвуча нещо, което накара децата да кимнат мълчаливо. – Пък и сами пожелахте да играете с това лего заедно, нали? 

– Да – пак едновременно отговориха децата. – Тогава се извинете един на друг и се забавлявайте. 

Мама се обърна и вратата се затвори зад нея. Мими донесе книжката на лего комплекта. Биби разчисти място на пода и събра купчината части в средата. Двамата седнаха и помълчаха малко. Никой не искаше да се извини първи. Накрая Биби измърмори, без да погледне към Мими: 

– Не ми се играе с това лего. Не ми се измисля смотана игра. 

– Да, тъпо е – съгласи се Мими.

В този момент прозорецът се отвори и на перваза застанаха Бухалчето и Маргаритка. 

– Наистина ли никой от вас няма да каже „Извинявай“? – попита Маргаритка. Децата се спогледаха, после забиха очи в пода. 

– Ясно… значи все пак ще трябва да ги заведем там – въздъхна Бухалчето и погледна Маргаритка. 

– Къде? – тревожно попита Мими. 

– В страната на вежливите думички – отговори Маргаритка.

Можете да поръчате новата книга за Маргаритка ТУК.