Сандов: ГЕРБ остави 18 наказателни процедури срещу България в околната среда

Борислав Сандов

18 са наказателните процедури срещу България в околната среда, наследени са от ГЕРБ. Така вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов отговори на критиките на ГЕРБ в сферата на околната среда от сутринта. 

„Това само по себе си е достатъчно ясен знак. Те са наследство на управлението на ГЕРБ, колкото и да ни се хвали с излят бетон“, каза Сандов.

Той поясни, че от тези 18 процедури, 1 е била свалена, за други 2 са изпълнени условията и се очаква само произнасяне, за други 3 се очакват промените в Закона за опазване на околната среда да мине.

„За още 1 наказателна процедура има внесен законопроект, мина на първо четене през пленарна зала. Работи се по поне още няколко. Междувременно Съда на ЕС ни осъди за 2 дела заради онова прекрасно действие, което колегите от ГЕРБ твърдят, че са изпълнили“, коментира Сандов.

Той обяви, че предстои другата седмица да се отчете каква е актуалното състояние на околната среда. „То за съжаление не е добро“, заяви още Сандов.

Министърът коментира, че с този закон се цели по делата за инфраструктурни обекти от национално значение да има само една инстанция. Едноинстанционното производство е заложена в Закона за опазване на околната среда, който депутатите разглеждат на второ четене.

„Днес се гласува на второ четене много важен законопроект не защото някой ни го изисква, а защото може да гарантира по-адекватното действие на страната при промишлени аварии, по-голямата защита от определени вредни за околната среда химикали“, каза Сандов.

С проекта на закон се цели още прецизиране на разпоредби в националното законодателство, свързани с опазването на околната среда и постигане на по-високо ниво на хармонизация с европейското законодателство.

Предлаганите промени ще гарантират участието на гражданското общество при изготвянето на определени планове и програми, отнасящи се до околната среда, с което ще се постигне по-голяма публичност и ще обезпечат правото на достъп до правосъдие на заинтересованите страни.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.