Кирил Петков: България не може да продължава да подкрепя луксозното пребиваване на бежанците

Кирил Петков Снимка: МС

„Българската държава не може да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България“. Това коментира днес премиерът Кирил Петков по повод предизвиканото напрежение с бежанците от Украйна у нас.

„Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, все пак те са бежанци. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Така че влизаме в една реалност, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците,“ каза Петков в Брюксел, цитиран от БНР.

Той защити своята вицепремиерка Калина Константинова, като заяви, че е получил уверения от нея, че условията на новите места са добри.

Междувременно днес правителството започна да реализира вчерашната си заплаха, че който капризничи и отказва да се мести, ще бъде настанен в бежанските центрове в Елхово и Сарафово. В Сарафово в буферната зона вече се издига палатков лагер за 600 души, като днес в този център могат да се приемат 250 души, а от утре бройката ще е над 1000, според зам.-областния управител Пламен Янев, цитиран от БГНЕС. „Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, коментира Янев.

В Елхово в контейнери могат да се настанят 1700 души. Тази сутрин, според бТВ, хотелиери са получили клип от фургоните в Елхово, които да показват на бежанците.

От обясненията на официални лица днес се подразбира,че това ще е временна мярка, тоест там ще нощуват хората, които не са направили своя избор как да постъпят. „Буферните центрове в Сарафово и Елхово са възможност за 72-часова мярка – за да се отсеят наистина тези хора, които искат да останат, да се възползват от възможностите за подслон и прехрана от тези, които не искат“, заяви пред БНР депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова.

Самите хотелиери също изпаднаха в недоумение от опитите на вицепремиера Калина Константинова да сплаши украинците. Тази сутрин хотелиери от морските курорти заявиха, че при тях все още стоят хиляди хора. В суматохата вчера шефката на агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че не са преместени към 5000 души. Ясно е, че изпразването на стаите няма да приключи днес, макар да изтича тримесечната програма за настаняване. Формално мнозина от украинците могат да стоят до утре на обед.

Все по-голяма част от хората или се връщат в Украйна, или търсят квартира у нас на общ принцип, или отпътуват за други европейски държави. Че отказът от правителствените услуги е масов, свидетелства областният управител на Варна Благомир Коцев. Преди дни той каза, че от региона записани за преместване има 7000 души. Днес обаче съобщи пред bTV, че 3000 от тях сами са намерили решения за бъдещето си. Коцев очаква бройката на записаните да пада още – до към 1000. В Бургас също се говори за отказ с огромни темпове – 1200 от 1600 души в един хотел спешно са отпътували обратно към страната си.

Украинците продължават да твърдят, че липсва информация къде точно държавата смята да ги премести. Същевременно все повече са данните, че хора напускат и държавните бази в планините, след като току-що са пристигнали.

Днес стана известно още, че Европейската комисия стартира платформа на ЕС за обмен на информация относно лицата, ползващи се с временна закрила. Платформата ще позволи на държавите — членки на ЕС да обменят информация относно регистрираните лица в реално време, така че лицата, бягащи от Украйна, да могат ефективно да се възползват от правата си във всички държави членки, като същевременно се разглеждат случаи на двойни или многократни регистрации, и се ограничават възможните злоупотреби. Комисията разработи това техническо решение с безпрецедентни темпове като част от плана от 10 точки за засилена европейска координация при приема на хората, бягащи от войната в Украйна, договорен на извънредното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 28 март 2022 г. Стартирането на платформата представлява допълнителен резултат, свързан с изпълнението на плана. Комисията ще предостави на Съвета актуална информация за целия набор от инициативи на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни.

Междувременно Министерство на туризма, съобщи, че е платило на хотелите по втория отчетен период (1 – 30 април) от програмата за 40 лв. Общата сума е 52.4 млн. лв. с ДДС. Платена е на 384 юридически лица, извършващи дейност в 687 места за настаняване и реализирали 1.2 млн. нощувки  – за 67 058 украинци. Министерството съобщи още, че юридическите лица, които не са кандидатствали по първия или втория отчетен период, може да го направят за третия, но не по-късно от 16.30 часа на 5 юни.

Евгений Дайнов изригна: Рошавата чиновничка не е от Народната милиция

“Казвала се била Константинова. Била началник на бежанците. И им съобщава, че са боклуци, към които тя вече няма да има милост: „Закрилата е право, а не задължение!“ – съскаше тази рошава чиновничка от екрана, фиксирайки ме са безмилостен поглед, който помня от едно време от представителите на Народната милиция. Ако беше от НМ,  да й простим: дошла от село, не може да работи нищо, станала милиционерша. Но – не. Тя не е от НМ. Което не й пречи да не разбира елементарното: щом на някой човек някакво нещо му се полага по право, то това означава, че някакви други хора имат задължението да му спазват това право“, коментира във Фейсбук политологът Евгений Дайнов.

„Дотук – грандиозно невежество по елементарни неща, изяснени в Европа някъде около 17-ти век. Тя обаче не спира дотук: „няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон“. След титаничното, вселенско невежество виждаме да се открехва врата към онова, което в НМ се наричаше „единоначалие“ – „аз съм шефът, аз забранявам“. Следва очакваното: „Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България“. Това е любимият похват на българските чиновници от четвърт век насам – да прехвърлят собствената си неспособност да се справят със служебните си задължения върху гражданите и техните организации”, завършва Дайнов.