Борисов: Пратихме в Украйна каски, всичките надписани „От ГЕРБ“

Бойко Борисов и Петро Порошенко

С необичайна дарителска акция се е включила ГЕРБ в помощ на Украйна. Бившите управляващи са помогнали за доставянето на каски на украински войници, като защитните средства са били надписани „От ГЕРБ”.

За това се разбра от комичен разговор между водача на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия украински президент Петро Порошенко. Двамата разговаряха по време на конгрес на Европейската народна партия (ЕНП), в който участваха.

„Ние доставихме каски, благодарение на неговото съдействие. Той написа „От ГЕРБ” на всяка каска, която доставихме на нашите войници”, обърна се ласкаво експрезидентът към Борисов.

„И то без да шумим, без да парадираме. Дадохме парите, накупуваха. Една дума не сме казали”, демонстрира скромност бившият ни премиер.

Порошенко повтори към Борисов поканата си да посети Киев. Водачът на ГЕРБ е получил първата такава покана, точно преди да бъде арестуван в България. Самият Порошенко напусна родината си, след като властите в страната го погнаха по обвинения в държавна измяна.

„Бойко, обещай ми да дойдеш в Киев. Знам, че имаше някакъв инцидент, но вратата ни е отворена”, каза бившият държавен глава. „Те ме арестуваха на другия ден”, оплака му се Борисов. „Знам. Може би, защото ми обеща да дойдеш”, разсмя се Порошенко, цитиран от в. Сега.

Лидерът на ГЕРБ се захвана да му обясни мнението си за българските управляващи: „Те се правят на прозападни, ама иначе са комунисти в истинския смисъл на думата.“ „Шегата настрана, наистина го свързах с това. Напълно разбирам какво означава политически мотивирано преследване“, отвърна му експрезидентът, вече със сериозна физиономия. Порошенко е подсъдим за държавна измяна в родината си.

Борисов доразви теорията си, че някак арестът му е бил свързан с Украйна: „Ние имахме проект на закон да дадем оръжие. И парламентът, заради точно тези хора, не го гласува. Но нашият ангажимент остава.”

Двамата си стиснаха ръцете. „Бойко, аз разчитам на теб. За европейската солидарност разчитам на ГЕРБ. А Украйна разчита на България. В такава ситуация ние със сигурност ще спечелим”, тържествено му каза Порошенко. А Борисов, на свой ред, му обеща подкрепата си на конгреса на ЕНП.