Четем крими класиката „Ребусът на имената“ от И. К. Р. Лорак

Истински и подвеждащи улики, шифри, ребуси и фалшиви имена подклаждат интригата в британската криминална класика „Ребусът на имената”. Книгата излиза с логото на издателство „Еднорог“.

„Класически детективски роман, пример за традиционния литературен похват на „мистерия в затворен кръг“ с ограничен брой заподозрени”, пише Мартин Едуардс.

Макар доскоро името ѝ да бе почти забравено, И. К. Р. Лорак е сред най-популярните британски автори на криминални романи от златните години на жанра. Признание за таланта й е фактът, че тя е избрана за член на прочутия „Детекшън клъб“, заедно с Дороти Л. Сейърс и Агата Кристи. Това се случва през 1937 – годината, в която излиза един от най-популярните ѝ романи „Ребусът на имената“. В него се срещаме с невероятно прозорливия инспектор Макдоналд, главен герой в над 50 от нейните криминални мистерии.

Главен инспектор Макдоналд от Скотланд Ярд е поканен на необичайно парти за „Лов на съкровище“, организирано от прочут издател. Въпреки опасенията си, той се присъединява към гостите – известни писатели и автори на трилъри. Специално за случая те се представят с псевдоними, подбрани сред големите имена в английската литература.

В разгара на партито цялата къща потъва в мрак, резултат от токов удар. Когато малко по-късно осветлението е възстановено, един от участниците в лова е открит мъртъв. Той е имал проблеми със сърцето и първоначално се смята, че смъртта му е нещастен случай, но инспектор Макдоналд има своите подозрения. А те се засилват, след като някои от гостите споделят, че са видели мъж със сива коса, който явно не е бил поканен на партито.

Мистериозният мъж поразително прилича на литературния агент Мардън-Елиът, който представлява някои от присъстващите писатели. Ситуацията се усложнява още повече при следващото убийство. Обстоятелствата около смъртта отново са подозрителни, а откритите улики свързват двете престъпления. И все пак, каква е точната връзка между двете убийства?

Това са част от въпросите, на които трябва да отговори Макдоналд. Той започва разследване, но се натъква на всевъзможни пречки като подвеждащи улики, шифри, ребуси и фалшиви имена. Макдоналд открива, че всеки от писателите крие нещо повече от истинското си име. Постепенно той се оказва въвлечен в интригуваща и заплетена история, която води назад в миналото и него, и един млад и доста безразсъден журналист, който най-неочаквано влиза в ролята на помощник на главния инспектор. 

„Ребусът на имената“ е образец за мистерия в затворен кръг, в която интригата се покачва от прикрити улики, анаграми, шифри, ребуси и изненадващи обрати. Сблъскваме се с ограничен брой заподозрени, всеки със свой собствен възможен мотив за престъплението, и една доста неприятна жертва. Лорак представя съвсем автентично артистичния живот на средната класа в периода между двете световни войни и леко иронизира настроенията и нагласите на издателите. Все пак най-големият й успех е представянето на заплетено престъпление, което е истинско предизвикателство за едно от светилата на Скотланд Ярд.

Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. В случая това е Мартин Едуардс, който разказва любопитни подробности за авторката и качествата на романа, и споделя, че някои от героите навяват прилики с нейни колеги от „Детекшън клъб“.

Имената имат съществено значение за И. К. Р. Лорак. Всъщност истинското ѝ име е Идит Каролайн Ривет, но тя пише романите си под псевдоними. Единият е Лорак, а другият – Карол Карнак. Авторката в позната сред своите приятелите като Карол, но когато започва да пише криминална проза, тя просто обръща своето име на обратно и се превръща в Лорак.

Родена в Хендън, Мидълсекс (днешен Лондон) на 6 май 1894 г., Лорак завършва гимназията Саут Хемпстед и Централното училище за изкуства и занаяти в Лондон. Тя е автор на над 70 романа, като 48 от тях са издадени под първия й псевдоним, а 23 под името Карол Карнак. Сред тях на най-голям успех се радва поредицата с главен герой инспектор Макдоналд, която излиза в продължение на 25 години. Заради интригуващата мистерия, която забърква във всеки роман, Лорак е приета в изключително популярния „Детекшън клъб“, чийто горд член е до смъртта си през 1958 г.

Писателката никога не се омъжва и изживява последните си години с по-голямата си сестра Гладис Ривет. След смъртта й нейните романи постепенно потъват в забрава до 2018 г., когато Британската библиотека започва да преиздава най-популярните истории на инспектор Макдоналд. Така те са преоткрити и възхвалявани от много почитатели на класическия британски криминален роман.

Можете да поръчате книгата ТУК.