ЗАГЛАВИЯ

Между рационализма и небивалиците – премиера на Чарлз Айвз

На 4 юни в Камерна зала „България“ от 12 ч. пианистката Цветана Иванова за първи път у нас ще изпълни Соната № 2 „Конкорд“ от Чарлз Айвз – едно от най-самобитните и значими произведения в клавирната литература на ХХ век.

В нея са споени четири отделни пиеси – между трансцендентността на рационализма и небивалиците на бясната фантазия, възторга от природата и изследването чрез сливане с обекта на наблюдение и осъзнаване на процеса на съзерцание като неразделна цялост, навързани с връвта на „Съдбата“ – началото на Петата на Бетовен.

Айвз ни е подарил полистилистиката и колажа – така обичайни днес, но не и през 1909-15 г., когато възниква Сонатата. Свежестта на непринудения поглед ни дава свобода, а идеите и ценностите, изречени чрез словото на Емерсън, Хоторн и Торо, чийто духовен отпечатък е предизвикал резонанс в музиката, са актуални и днес. Стряскащо обаче е зловещото пропадане на нравствеността, което ни запраща – включително на глобално равнище през последните месеци, отново във времето на литературния контекст – 1840-60 г., когато ехото от процесите срещу вещици още не е заглъхнало и робството тепърва ще бъде отменено. В наши дни жестокостта е „обогатена“ и с добавените възможности за унищожение с най-нови технологии… Ще успее ли интегралното стъпало на развитие на съзнанието да надделее над поляризацията и реоплеменяването? 

А след концерта остава отворена възможност за възникване на дискусия на открито, особено ако сред присъстващите се окажат познавачи на американския екзистенциализъм, които биха желали да осветлят контекста на направлението.

4 юни (събота), 12 ч. Камерна зала „България“ 

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.
Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.