8 дни арест за Ламбе, който подпали входната врата на културния ни център в Битоля

Ламбе Алабаковски

Съдът в Битоля определи 8 дни арест за македонския певец Ламбе Алабаковски, който миналата събота подпали входната врата на културния център „Иван Михайлов“ в северномакедонския град. Искането за задържане бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга от правораздавателните органи.

34-годишният популярен местен изпълнител има двойно гражданство – македонско и американско. Алабаковски е обвинен, че с действията си е „създал обща опасност“, предаде Нова тв.

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на културния център „Иван Михайлов“. Това е поредното посегателство в западната ни съседка срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.

Алабаковски беше арестуван вчера, като веднага направи пълни самопризнания. Пред органите на реда той обясни, че е извършил престъплението заради „патриотизъм“.

Слави Трифонов: Драги съседи, с омразата си към нас изгаряте себе си

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира във Фесйбук случая:

Стана ясно кой е подпалвачът на българския културен дом “Иван Михайлов” в Битоля.

Това е 34-годишен мъж, певец, на име Ламбе Алабаковски. Той е направил самопризнание за извършеното престъпление.

Същевременно потребители на социалните мрежи в Северна Македония започнаха да публикуват снимка на въпросния Ламбе, придружена с текст: “И jас cyм Ламбе Алабаковски! Је ѕuіѕ Lambe Alabakovski! Сите сме Ламбе, стоп за фашизмот”.

Сега. От цялата тази гнусна история, северномакедонците, ако са умни, все пак могат да си извлекат сериозна поука. Ще ви кажа каква е тя.

В ранната сутрин на 4 юни Ламбе отива пред българския културен дом “Иван Михайлов”, изсипва туба със запалителна течност и запалва течността. Огънят лумва толкова бързо, че застига подпалвачът Ламбе. Според медиите в Северна Македония той има изгаряния по ръцете.

Каква е поуката ли, драги ми съседи от Северна Македония? Поуката е, че с омразата си към нас изгаряте себе си.

 

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.