Нови тиражи на два бестселъра: Книгата на Иван Гарелов и “Насилието” от Неделчо Стойчев

Иван Гарелов

Втори тираж на “Неизпратени писма до Маргарита” (от Книгоиздателска къща “Труд”) от Иван Гарелов потегля към книжарниците. Всъщност писателят Казимеж Брандис и книгата му “Писма до г-жа Z” вдъхновяват Иван Гарелов да напише своята в епистоларен стил. “Неизпратени писма до Маргарита” е в обем от 400 страници, с много снимки от личния архив на автора, част от тях – публикувани за първи път.

Маргарита е истинска жена, тя е гъркиня, приятелка, която посреща първа Гарелов през 1968 г., когато той отива в Гърция. Самата Маргарита е художничка и е била съпруга на Ставрос Ксархакос – един от тримата най-известни по света гръцки композитори. Но повече за самата Маргарита – в книгата.

А в нея известният журналист разказва за своите професионални пътувания до най-горещите точки на планетата през 70-те и 80-те години на миналия век. Както и за големите личности, с които се е срещал, за ерата “Панорама”, за военните конфликти по света и др.

“Насилието” от Неделчо Стойчев (Книгоиздателска къща “Труд”) също вече ще може да се закупи, за да помогне на студентите и заинтересованите лица да се запознаят с тайните на криминалната психология и профилирането. Психологичният анализ на престъплението е в основата на  изготвянето на психологичен профил на извършителя. Психологичният профил може да бъде още един  метод за извеждане на критерии за разпознаване на престъпника, но неговата ефикасност зависи от качеството на традиционната оперативно издирвателна дейност, от предварителната експертна информация, от огледа на местопрестъплението и виктимологичния анализ. Профилирането не може да замени качественото криминално разследване, но може да даде обосновано предположение за основни характеристики на личността и поведението на престъпника и по този начин да даде адекватна насока на оперативно издирвателната дейност.

Доц. д-р Неделчо Стойчев е дългогодишен криминален психолог, участвал лично в разкриването на много от тежките убийства, отвличания и сексуални престъпления, ставали в най-новата история на България.