Четем „Златното момиче“ от „кралицата на летните романи“

 Новият роман на Елин Хилдебранд разказва топла история за непреходната любов към близките ни

 

Наричана „кралицата на летните романи“, американската писателка Елин Хилдебранд бързо се превърна в хит сред българските читатели с нестандартните си сюжети, в които класическият плажен романс е обогатен с криминални истории, вълнуващи герои и семейни драми. 

Сега обичаната писателка се завръща у нас с новия си самостоятелен роман „Златното момиче“, определян от New York Times като „най-добрата ѝ книга“, който разказва зряла и осмислена история за непреходната любов към близките ни, вторите шансове и неочакваните обрати на съдбата. 

В един перфектен юнски ден – такъв, в какъвто започват всичките ѝ тринайсет плажни романа – писателката и майка на три деца Вивиан Хау е ударена от кола, докато тича близо до дома си на райския остров Нантъкет. Тя се издига в Отвъдното, където научава, че ѝ е дадено едно последно лято, в което може да наблюдава какво се случва с живота на близките ѝ.

Едно лято и три свръхестествени побутвания, с които да промени развоя на събитията на Земята и да помогне на децата си в трудни моменти. А такива определено не  липсват, както скоро ще разбере Виви – защото и тримата са имали своите тайни, които сега са напът да излязат на бял свят. Виви ще трябва добре да помисли къде да използва „побутванията“ си.

Междувременно в Нантъкет нейната смърт остава мистерия и разваля досегашното спокойствие на това райско място, тъй като нито тя, нито полицията имат идея кой е бил зад волана при фаталния инцидент. Най-голямото притеснение на Виви пък е как ще се приеме последната ѝ книга – „Златното момиче“, която съдържа тайна от собствената ѝ младост.

Когато скритите истини излизат наяве, близките на Виви ще трябва да се изправят лице в лице с грешките си от миналото и да решат всички натрупани проблеми – със или без помощ от небето. И докато те се учат да живеят без своето „Златно момиче“, Виви ще трябва някак си да приеме, че трябва да ги остави.

Вълнуваща, неочаквана и невероятно нежна, „Златното момиче“ повлича читателите във вихрен танц от емоции още от първата страница и ни кара да се запитаме: напускат ли ни наистина хората, които губим, стига да сме ги обичали истински? 

Автор на над 25 романа, Елин Хилдебранд („Перфектната двойка“, „Опасни слухове“,„Зима в рая“, „Каквото се случи в рая…“, „Беди в рая“) още веднъж ни потапя в райското безвремие на остров Нантъкет, за да разкаже една по-различна плажна история. И да припомни, че дори в дълбините на зимата у нас съществува непобедимо лято.  

Из „Златното момиче“ от Елин Хилдебранд

„Златното момиче“

Докато Виви тича по Кингсли Роуд, както всяка сутрин уверява сама себе си, че децата ѝ са си съвсем добри. Всичко им е наред! Уила има хубава работа в Историческата асоциация на Нантъкет, а мъжът ѝ тъкмо наследи лятна вила на входа на „Смитс Пойнт“. Животът на Уила и Рип е същинска мечта – сега притежават къща в града и къща на плажа. И по-важното, Уила пак е бременна. Способна ли е Виви да почувства оптимизъм във връзка с това? Да, Уила ще бъде добре! Бебето ще бъде добре! 

Карсън ще пожъне огромен успех в „Ловецът на миди“; напът е да се превърне в местна знаменитост. Ще изкарва пари, ще се радва на внимание, ще се среща с хора и ще предприеме следващата си стъпка: мениджър на храната и напитките в хотел или клуб. Или може би дори ще открие свой ресторант. Карсън ще се справи! 

Ами Лио? (Той трябва да е гаврътнал текилата, мисли си Виви, но защо? Крайно неприсъщо му е.) Когато Лио беше малък, беше истинско бонбонче, но с всяка изминаваща година ставаше все по-голяма мистерия за Виви. Получаваше добри оценки, беше част от училищните отбори по футбол и лакрос и в училище го харесваха, но щастлив ли е? Виви не може да прецени. Тихите води са най-дълбоки е фраза, която неизменно изниква в ума ѝ, когато мисли за сина си. Кой да знае какво се случва в тази негова глава, в сърцето му? Най-добрият приятел на Лио е Крус Десантис. Виви възприема Крус като член на семейството; той си има свое място на масата им за хранене, знае кое къде стои, когато изпразва миялната машина, и Виви е в списъка му с контакти при спешен случай още откакто децата бяха в детската градина. През всички тези години Лио и Крус са били неразделни – Виви ги нарича „дупе и гащи“. Когато двамата постъпиха в гимназията, откриха съществуването на момичетата. В десети клас Крус започна да се среща с Джасмин Кели, а в единайсети Лио се поддаде на чара на Мариса Лопрести, която го преследваше упорито още от прогимназията. 

Мариса е красиво момиче, но също като някоя птица или насекомо с пъстроцветна окраска тя е опасна. Веднъж Виви дочу Мариса да осмива публикация в социалните мрежи на нейна съученичка. („Погледни Линдзи на тази снимка, такава е тъпачка, трябва да отслабне поне с петдесет килограма и като се е захванала, най-добре да си коригира носа.“) Чест правеше на Лио, че ѝ заяви да се кротне или да си върви у дома. Мариса няма други близки приятелки освен по-голямата ѝ сестра Алексис и по тази причина негодува срещу приятелството на Лио и Крус. Всеки път когато двете момчета имат планове да прекарат време заедно – да отидат на закуска, да играят голф или да седят в стаята на Лио и да играят „Фортнайт“, – тя прави сцени и неведнъж си е измисляла несъществуващи семейни драми (разправия с майка ѝ) или здравословни кризи (предполагаеми симптоми на менингит), за да си възвърне вниманието на Лио. За Виви е пълна агония да бъде свидетел на това. Единствено може да се надява, че Лио ще скъса с Мариса, преди да отпътува за колежа в Боулдър. Ще си намери нова приятелка, всяка би била стъпало нагоре. 

Лио ще се оправи! На телефона ѝ идва ново съобщение. О, моля те, не Денис, мисли си.

Не, съобщението е от Карсън. Мамо, извинявай за тигана и не съм ти пила от текилата. Обичам те. 

Напрежението в шията и челюстта на Виви отслабва. Децата ѝ са свестни. 

Песента се сменя и зазвучават уводни акорди на китара, които привличат вниманието на Виви. „Вкаменен от любов“ на Джърни. Виви едва не се препъва. Спира и се втренчва в екрана на телефона си. Какво прави тази песен в колекцията ѝ „Петкилограмов чук“? Карсън ли я е добавила? Но Карсън мрази класически рок; нарича го „музика от гроба“. 

Виви е втрещена. Тази песен извиква толкова живи спомени от гимназията, че ѝ се струва как, ако обърне глава, ще зърне Брет Каспиън да стои насред Кингсли Роуд. Замалко не натиска бутона, за да пропусне песента, но въпреки комплицираната им история Виви я обича, а не я е чувала от толкова отдавна. Затичва отново и припява: 

– Изпепеляващата любов идва веднъж в живота! 

Затворила е очи и когато осъзнава, че нещо не е наред, вече е прекалено късно – шията на Виви изпуква и тя чувства сърцето си, сякаш е пръчка динамит, която експлодира. Виви е във въздуха, лети, а после главата ѝ се блъска в земята. Кракът ѝ. Нещо е станало с крака ѝ. 

Тих и далечен глас пее „Златно момиче, ще те запазя завинаги“. 

После музиката спира. Тъмнината се превръща в кадифена чернота. Обгръща я тишина. 

Можете да поръчате книгата ТУК.