Президентът чака оставката на кабинета, за да започне консултации

Румен Радев в пленарната зала.

Президентът Румен Радев не може да започне консултации с парламентарните групи за връчване на проучвателния мандат. Причината е, че първо премиерът Кирил Петков трябва да подаде оставката на правителството, съборено вчера с вот на недоверие, а тя не е депозирана.

Към момента е налице успешен вот на недоверие, който вчера свали кабинета на ПП, БСП и ДБ.

Уточнението направиха от прессекретариата на държавния глава, като припомниха конституционната процедура в отговор на въпроси кога Румен Радев ще започне консултациите.

„Държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание, в съответствие с чл. 89 от Конституцията“, обясниха от Президентството.

След депозирането на оставката на кабинета Народното събрание трябва да я гласува. И едва след това президентът може да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група. Ако мандатът бъде върнат неизпълнен, конституционната въртележка се завърта към втората по големина парламентарна група и евентуално – към третата, която вече е по избор на държавния глава.

Снощи 239 депутати гласуваха в пленарна зала по внесения вот на недоверие от ГЕРБ-СДС за провала във финансово-икономическата политика на правителството на Кирил Петков.

„За“ свалянето на кабинета гласуваха 123 депутати от четирите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Гласовете „против“ бяха 116 – от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими депутати. „Въздържали се“ нямаше.

Вотът бе исторически, тъй като е първият успешен за последните 30 години.