„Пътешествие с лодка“: Пианистката Анжела Тошева представя творби на Дебюси, Равел, Барток, Лист и Големинов на 30 юни

На 30 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“ пианистката Анжела Тошева ще представи на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ най-новата си концептуална програма.

Съставена е от произведения на любими за изпълнителката композитори – Клод Дебюси, Морис Равел, Бела Барток, Ференц Лист и, както самата тя посочва, „отразява непредсказуемостта на живота ни през изминалите две години“. Неколкократното отлагане на представянето й от своя страна допринася за окончателното оформяне на предварителния замисъл. 

Клавирният рецитал „Пътешествие с лодка“ е посветен на паметта на композитора Михаил Големинов (1956 – 2022), който специално за този фестивален концерт е подготвял нова творба – „Градски мелодии”/ “Urban Tunes”, за съжаление останала недовършена. Вместо последния му опус пианистката ще представи специално написаните за нея „Плаващ метал“ (2001) и „Ноктюрно“ (2006). Въпреки че включва само две произведения на Михаил Големинов, програмата според идеята на изпълнителката „очертава контурите на негов портрет през ракурса на Дебюси и Равел, от една страна, и на Лист и Барток, от друга“. 

В „Пътешествие с лодка“ Анжела Тошева поставя фокуса встрани от известните и очаквани пиеси, свързани с темата за водата като “Au bord d’une source” и „Фонтаните на Вила д’Eсте“ от Лист или „Градини под дъжда“ от Дебюси. Ще прозвучи по-рядко изпълнявана творба от Ференц Лист – клавирната транскрипция по текст на Хайнрих Хайне Песен за пиано “Am Rhein im schonen strome”/„На красивите извори на Рейн” (1843). Клод Дебюси е представен с “L’isle joyeuse”/ „Островът на радостта“ (1904), възпяващ далечното пътуване по море към родния остров на Афродита, а Морис Равел – с „Игри на водата“ (1901). На 140-годишнината от рождението на Бела Барток (1881 – 1945) пианистката посвещава „Петнайсет унгарски селски песни“ (1914 – 1918), които тя досега не е изпълнявала пред публика. Концертната програма включва и премиерно за България произведение от съвременния френски композитор Паскал Дюсапен (1955). Творбата му за соло пиано “Black letters” е създадена през 2019 г. по поръчка на директора на Лувъра в Париж за откриването на изложбата на художника Пиер Сулаж.

Яркото присъствие на Анжела Тошева в културното пространство има многостранни измерения. Възпитаничка на Людмила Стоянова, проф. Мара Петкова, проф. Богомил Стършенов и проф. Лили Атанасова, тя изгражда собствен стил, открояващ се с характерен индивидуален почерк. Активно концертиращ изпълнител с богат репертоар, организатор на разнообразни събития у нас и в чужбина, много от които – с фокус върху съвременната музика, ръководител на майсторски класове в университети на различни места по света, музикален издател, продуцент, респектиращата й творческа биография включва също многобройни български и международни награди и отличия, дисертационен труд по камерна музика, звукозаписна дейност, интензивна и много успешна педагогическа практика. Името й се свързва с редица първи изпълнения на знакови творби, някои от които са й специално посветени, създала е вярна публика, следваща я във всяко от интересните й нови начинания. 

Материалът за 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ е изготвен от музиколога Диана Данова-Дамянова. 

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.
Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.