Ивайло Калфин: ДКЕВР е изключително зависима комисия

Няма логика енергийният регулатор да бърза преди изборите да решава проблема с увеличаването на цената на тока, смята зам.-председателят на АБВ8523_dGdQUZb57Xq74s6yvaaSbh4YowQkci

 

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за увеличаване цената на електроенергията от 1 октомври с близо 10% е неприемливо за АБВ. Това каза на пресконференция във Варна Ивайло Калфин, заместник-председател на АБВ и водач на листата на Коалиция АБВ в 3 МИР – Варна и 25 МИР София, цитиран от „Фокус”.

Калфин подчерта, че ДКЕВР трябва да е независима и да оценява реално това, което се случва в енергетиката. „Оказа се, че тя е изключително зависима, включително и служебното правителство, което за малко управлява по назначение на президента, направи всичко възможно да подмени част от комисията и нейния председател, за да се вземе решение спешно, сега да се повиши цената на електроенергията. Това е недопустимо, тази процедура показва, че комисията не е независима и че всеки, включително назначеното правителство, оказва натиск върху нея. Няма логика по този начин да бърза преди изборите да решава този проблем, има избори, има ново правителство, което ще дойде на власт”, подчерта Калфин и допълни, че едва когато комисията бъде независима, може да се говори за реални преценки в енергетиката.

 

„Настояваме всяко повишение на цената, когато и да стане, да отчита, че много хора нямат възможност да си го позволят, особено през зимата, и енергийната бедност ще стане още по-тревожен проблем в България”, допълни Калфин. Според него, ако повишението бъде факт, хората с доходи поне до минимална работна заплата на човек трябва да бъдат изцяло компенсирани за увеличението на цената. „В противен случай ще създадем трудна зима за хората, които имат най-голяма нужда, без да има ясни причини и обосновка за това”, каза още Калфин.

 

Той допълни, че що се отнася до промените в цялата система на енергетиката, АБВ има много ясно виждане – партийните назначения по бордовете трябва да приключат на момента, тъй като те са тези, които прикриват безобразията в системата.