Бутикови концерти до края на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“

Последният камерен концерт на тазгодишният фестивал е запазен за Йоанна Каменарска – цигулка и Надежда Табакова-Димитрова – пиано, който ще се състои на 1 юли

В последните дни на фестивалната програма, камерната музика ще продължи да очарова своята публика с подбрани изпълнители и романтични творби.

Всеки един от предстоящите концерти е специален, различен и изпълнен с емоционален заряд, и на всеки един ще прозвучат българско произведение и премиери творби от талантливи и доказали се изпълнители.

На 29 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“, очаквайте даровития млад пианист Асен Танчев, в момента развиващ успешна кариера в Германия, който ще зарадва столичната публика със свой самостоятелен концерт. Сериозната програма на рецитала му включва оркестровата „Танцова сюита“ от Бела Барток в авторска транскрипция за пиано, Вариации на тема от Арканджело Корели, оп. 42 от Сергей Рахманинов, Ноктюрно № 6 в ре бемол мажор, оп. 63 от Габриел Форе и Голямата № 1 във фа диез минор, оп. 11 от Роберт Шуман. Българското клавирно произведение, което Асен Танчев ще представи, е често изпълняваната и обичаната „Токата“ от Васил Казанджиев.

На 30 юни предстоят три приказни, романтични концерта клавирният рецитал „Пътешествие с лодка“ , приказката „Надежда за балет” и концерт на Мартин Павлов – флейта и Гергана Несторова – пиано.

В програмата на 30 юни пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на „Софийски музикални седмици“ – Клавирният рецитал „Пътешествие с лодка“.  В камерна зала „България” ще звучат произведения на любими за изпълнителката композитори – Клод Дебюси, Морис Равел, Бела Барток, Ференц Лист и, както самата тя посочва, „отразява непредсказуемостта на живота ни през изминалите две години“.

Отново на 30 юни, но от 20 часа в Балната зала на Националната художествена галерия, в рамките на „Софийски музикални седмици“ ще се очаровате от проекта „Надежда за балет“, който обединява композитора акд. Васил Казанджиев, пианистката Надежда Цанова, хореографа Арсен Мехрабян и три прими на балета – Марта Петкова, Десислава Стоева -Вълев и Веса Тонова.

„Надежда за балет” е написан за соло пиано, като за първи път композиторът се обръща и към танца, както и към трите прими балерини Марта Петкова, Веса Тонова и Десислава Стоева-Валев. По всяка една от 4-те пиеси е направена хореография, в която всяка една от примите танцува, като накрая всички се събират заедно. Очакваме ви на приказката „Надежда за балет”.

Третото събитие от концертната програма на 30 юни ще се проведе в зала 9 на НДК от 19,00ч. Концерт на Мартин Павлов – флейта и Гергана Несторова – пиано, в чиято програма ще чуете романтика и класа на двама изпълнители, завладели международните сцени и конкурси. Подбраният репертоар е на Лазар Николов – Соната за флейта и пиано; Цезар Франк – Соната за флейта и пиано в ла мажор (преработка на Соната за цигулка и пиано); Лоуел Либерман Соната за флейта и пиано оп. 23.

Последният камерен концерт на тазгодишният фестивал е запазен за Йоанна Каменарска – цигулка и Надежда Табакова-Димитрова – пиано, който ще се състои на 1 юли (петък), 19 ч. – Камерна зала „България“. В програмата двете талантливи дами са подбрали произведения на Й. С. Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев.

Официалното закриване на фестивала предстои на 2 юли от 19 ч. в Зала „България“, с изпълнение на World Youth Chamber Orchestra със солист Светлин Русев – цигулка и диригент Дамиано Джурана. В програмата са подбрани произведения на Паганини, Бизе-Сарасате, Верди.

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.
Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

Материалът е изготвен от екип на МФ „Софийски музикални седмици“.