Световният младежки камерен оркестър закрива „Софийски музикални седмици“ на 2 юли

Диригент е маестро Дамиано Джурана, а солист Светлин Русев. Събитието е на сцената на зала „България”

 

Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София. 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ е към края на своя сезон и ще завърши със зрелищен концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световният младежки камерен оркестър.

Бургас е първият град, в който ще изнесат един от двата планирани концерти в България. Музика, подбрана да бъде предимно от италиански композитори – Дж. Верди, Н. Паганини и Бизе/Сарасате, ще прозвучи на 30 юни от 20:00 часа в Културен Дом „НХК“, а на 2 юли оркестърът ще закрие столичния фестивал ,,Софийски музикални седмици” от 19,00 ч в зала „България”.

Ще имаме удоволствието и възможността да чуем камерния състав от най–талантливите млади музиканти по света, заедно със световно известния маестро на цигулката Светлин Русев, който притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.

Името на маестро Дамиано Джурана се свързва със Световния Младежки Оркестър – WYO който той създава през 2001 г. В основата му е залегнала новаторската идея на маестро Джурана да твори музика, съчетана с отдаденост към изкуството и социалните каузи, прилагайки своя голям преподавателски и артистичен опит.

 Оркестърът е съставен от най-добрите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният младежки оркестър включва повече от 400 музикални институции от цял свят. В художественото му ръководство присъстват представители на Моцартеум  в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето училище в Тросинген.

Световният младежки камерен оркестър (WYCO) е създаден през 2002 г. от маестро Джурана, като камерен ансамбъл от най-добрите музиканти на Световния младежки оркестър. През юли 2002 г. оркестърът става Посланик на добра воля на УНИЦЕФ и получава медал и плакет от президента на Република Италия.

Идеята за съчетание на изкуство със социални каузи се осъществява чрез проектите, в които оркестрите на Маестро Джурана взимат участие – тяхната цел е да изградят културен мост между хората, отвъд границите на държавите, чрез който да отстоят вярата си в универсалните ценности, каквито са мирът, равноправието и човешкото достойнство.

Маестро Светлин Русев

В настоящия момент към проекта на Световният младежки оркестър е включен и маестро Светлин Русев, който в допълнение към своята интензивна и стремителна артистична кариера е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Той прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийска филхармония, а в настоящия момент и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.

Двете дати за концерта са 30 юни в Бургас в Културен Дом „НХК“ – вход свободен.

Тържествено закриване на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“

2 юли в София – зала „България” https://www.eventim.bg/bg/bileti/world-youth-orchestra-sofia-bulgaria-hall-584162/event.html – билети онлайн и на касата на залата.

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.

Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.