„Есекският змей“ от Сара Пери: Изящна и умна книга, която разказва загадъчна история

„Есекският змей“ от Сара Пери е най-новото заглавие, което излиза с логото на издателство „Лабиринт“. Книгата е национален бестселър и обявена за Книга на годината на „Уотърстоунс“ и излиза на българския пазар на 8 юли.

Историята вече се превърна и в сериал по APPLE TV+.

Краят на ХIХ век.

След смъртта на мъжа си Кора Сийборн решава да напусне Лондон и да се премести в уютно селце в графство Есекс, където викарий е Уил Рансъм.

От доста време сред жителите му се мълви за митичен змей, който се е заселил в блатата наоколо и се храни с човешка плът. Кора, запалена естествоизпитателка и привърженица на научните знания, не вярва в ламите от приказките и решава да открие причината за странните слухове. Тя е убедена, че прословутият змей не е нищо друго освен непознат за науката вид влечуго, което трябва да бъде проучено и описано. Викарият пък смята, че паниката, обзела паството, застрашава вярата, и затова се стреми час по-скоро да разкрие какво е това тайнствено чудовище.

Така двамата убедени противници поемат към истината от различни отправни точки и се оказват въвлечени в загадъчна история.

Тази изящна умна книга може да се чете и като любовна история, и като криминале, и като феминистка притча, и като роман на нравите, но неизменно носи удоволствието от добрата литература.

Дори и Чарлс Дикенс и Брам Стокър да се бяха обединили, за да напишат голям викториански роман, едва ли щяха да ни предложат нещо по-добро от „Есекският змей“, категоричен е Джон Бърнсайд.

Можете да поръчате книгата през фейсбук страницата на издателство „Лабиринт“ ТУК.