Кирил Петков за ковид: Няма да се затварят бизнеси, нито да се въвеждат сертификати

Кирил Петков Снимка: Пресцентър на МС

Данните показват, че българите могат да имат спокойно лято. Няма и не се предвижда да се затварят бизнеси, да се въвеждат отново сертификати и ограничения в движението на гражданите. Искам да успокоим хората, че следим ситуацията. 

Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, който обяви, че новият пандемичен план, който предстои да бъде одобрен от правителството, е актуализиран с цел да има „ясна предвидимост“ на мерките, които биха могли да се въведат.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в този план няма революционни промени, а основната причина да бъде приет нов е ангажимента на властите по променения Закон за здравето.

Той отново подчерта, че в момента ситуацията е много по-различна в сравнение с предишните години в пандемия и има много повече възможности да се въздейства на болестта, която вече протича по-леко.

Съветникът на премиера по здравни въпроси проф. Радка Аргирова коментира, че антигенните тестове вече са достатъчно добри и могат да „хващат“ новите варианти на COVID-19. Според нея новият план отразява променените условия – голяма част от населението е прекарало заболяването или е ваксинирано и инфекцията протичат на фона на имунно население.