Симеон Втори към победителите в „Цветна олимпиада“: Можем и трябва да се гордеем с Отечеството си

Сакскобургготски връчи награда в категория български език и литература
q;rf
Снимка: kingsimeon.bg

„Когато подписах присъединяването на България към Европейския съюз го посветих на младите.“ Това заяви Симеон Сакскобургготски, който връчи награда на деца-национални победители в „Цветна олимпиада“ 2014/2015, цитиран от БГНЕС.

„Чудесни, знаещи младежи, бих ви помолил да се амбицирате, да постигнете мечтата ми – като се говори за нещо българско, да не е нарицателно, а напротив – да се види, че българското е нещо чудесно, че сме хора, които можем и трябва да се гордеем с Отечеството си“, обърна се Сакскобургготски към децата, които награди тази вечер.

lqkerlfk
Снимка: kingsimeon.bg

Той връчи наградите в категория български език и литература и изтъкна, че е много впечатлен от традиционната вече инициатива. Според Сакскобургготски олимпиадата е важна и заслужава да продължи.

Актрисата Деси Бакърджиева пожела на всички деца да сбъдват мечтите си и да вярват, че в България имат бъдеще, да учат в чужбина, но да се връщат тук – в родината.

Церемонията бе съпроводена и от празничен концерт по случай Международния ден на детето – 1 юни, с участието на детския радиохор на БНР, Бобо, Боби Ваклинов и Влади Василев, Гергана Стоянова, Деси Бакърджиева, Елица Тодорова, Жана Бергендорф, Ивайло Захариев, Калин Врачански, Сантра, Печенката. Певицата Елица Тодорова отправи специален поздрав към децата, като заяви, че те са най-голямото вдъхновение. „В детските очи виждам блясък, който ме кара да творя с още по-силно желание“, каза тя.

Националните победители са ученици от 8 до 12 клас от цялата страна. Те се състезаваха по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. Националните победители в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 са от Видин, Велинград, Хасково, Благоевград, Враца, Ямбол, Велико Търново, Добрич, Силистра, Ямбол, Карнобат, Габрово, Варна, Монтана, Сандански, Димитровград, Хайредин, Дупница. Целта на „Цветна олимпиада“ е да се мотивират учениците към усвояване на нови знания и по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини.

2kljrfik
Снимка: kingsimeon.bg