От днес маските в болниците в София са задължителни

Снимка: ВМА

От днес маските отново са задължителни в здравните заведения в София. Временните противоепидемични мерки за срок от 30 дни са регламентирани в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Те предвиждат носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, в Столична регионална здравна инспекция, както и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.

Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести, всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

В заповедта се посочва, че противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

По-рано днес от МЗ обявиха, че 9 области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Всички останали са на етап 0. Това стана ясно по време на заседание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването, чийто председател е зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев. Миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че се въвеждат първите и най-леки противоепидемични мерки в областите, които са в Етап 1 – носене на маски в здравните, лечебни и социални заведения и дистанционна работа там, където е възможно. Те трябваше да влязат в сила още от днес, но до момента нямаше издадена заповед за София или друг рисков регион.

„Към момента в интензивни отделения в болниците в страната са настанени 33-ма пациенти с COVID-19. Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна“, посочи зам.-министър д-р Грибнев. Най-засегнати от новата вълна са възрастните хора, като в няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на коронавирус.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 хил. души, съобщават още от здравното министерство. Към 18-и юли числото е 167,31 на 100 хиляди души, показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти.

Актуализираният Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19(link is external), който МС прие с решение от 14 юли 2022 г.,определи пет етапа на заболяемост, според които ще бъдат предприемани противоепидемични мерки по региони. Маските в магазините ще се върнат на етап 2.