Емилиян Гебрев за взрива в склада за боеприпаси: Атакувана е държавата

Емилиян Гебрев

С взрива в склада за боеприпаси край Карнобат е атакувана държавата. Тази теза разви по Нова тв оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на фирма „Емко“ и на въпросните складове. Пострадали са складовете на фирмата, пострадал е Гебрев, но държавата е тази, която е атакувана и това много хора не искат да го разберат, такива неща просто не трябва да се случват, обяви в прав текст той. Гебрев добави, че става дума за посягане върху отбранителните способности на България.

В неделя, в 4 ч. сутринта избухна взрив с последвал пожар в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост на няколко километра от Карнобат. Полиция и пожарна блокираха веднага района, като пуснаха дронове да обследват пострадалия район.

Часове след взрива Гебрев допусна, че взривът може да не е случайност, но днес вече беше повече от категоричен, макар че на няколко пъти призова разследващите този път да проверят всичко, за да изяснят какво точно се е случило.

„Има поставени съответните наблюдателни средства – камери и друга техника”, подчерта Гебрев. По думите му около цялата база има сериозна ограда. И допълни: ”Има записи, охраната не е напуснала поста си. След сигнала на системата за движение в периметъра, охранителят е тръгнал да провери какво се случва. И добре, че не е стигнал до мястото преди взрива”.

Слабият дъжд в района на Карнобат е успял да помогне на пожарната и да се загаси огънят в оръжейните складове край града. „Оттук нататък започва тежката работа по почистване и унищожаване на невзривилите се боеприпаси. Дай Боже – да започне и някакво разследване, което да не бъде, както в предишния случай – в продължение на 10 години да няма резултат, независимо от чуждата помощ, оказана на нашите разследващи”, посочи той.

Гебрев има предвид  разследването на взрива в склада на “Емко“ в Ловнидол край Севлиево, който стана на 12 ноември 2011 г. Тогава бе унищожено значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. 10 години по-късно прокуратурата обяви, че в този и още три взрива в складове за боеприпаси е видяна руска следа и че те са извършени вероятно от хора на руското военно разузнаване (ГРУ).

Гебрев беше категоричен, че в склада край Карнобат не е имало продукция, която може да отиде в Украйна. В помещенията имало танкови снаряди за танкове, които били снети от употреба преди години, имало и натовски боеприпаси, които не се използвали във войната.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.