Богатите също плачат: Богатството на руските олигарси се е стопило с $60,25 млрд.

Снимка: pixabay.com

Състоянието на най-богатите руски олигарси е намаляло с общо $60,25 млрд. от началото на 2022 г., показват данните на „Индекс на милиардерите“ на агенция „Блумбърг“ (Bloomberg Billionaires Index). Това се дължи основно на войната, която Русия започна в Украйна на 24 февруари и на последвалите икономически санкции на Запада.

Най-много е „обеднял“ председателят на съвета на директорите на „Северстал“ (стоманодобивна и минна промишленост) Алексей Мордашов, чието състояние към 1 август 2022 г. е намаляло с $8,2 млрд. – $20,6 млрд. От началото на годината пък главният изпълнителен директор на „Новатек“ (вторият по големина производител на природен газ в Русия) Леонид Михелсон е загубил $5,73 млрд. и вече състоянието му се изчислява на $26,7 млрд.

А председателят на съвета на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат (Novolipetsk Steel, или NLMK) Владимир Лисин притежава с $5,5 млрд. по-малко и има $22,5 млрд.

Бившият президент на „ЛУКойл“ Вагит Алекперов е „олекнал“ с $3,92 млрд., след като в началото на 2022-а състоянието му се оценяваше на $17,8 млрд.

списъка на „Блумбърг“ с най-богатите руски предприемачи, чието състояние се е свило от началото на годината, е и собственикът на холдинга „Металоинвест“ Алишер Усманов. Отстраненият като президент на международната федерация по фехтовка Усманов е загубил $894 млн. и състоянието му се равнява на $20,4 млрд.

„Блумбърг“ публикува „Индекса на милиардерите“ вече над 10 години – от март 2012-а. В него се съдържат данни за 500-те най-богати хора на планетата.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.