„Голяма книга за цветята“: Ювал Зомер показва най-пъстрите, ярки и необичайни представители на флората

Ювал Зомер нарича семената на клена и тези а глухарчетата „фантастични летци“. Първите, разказва той, се спускат от дървото по спирала като миниатюрни хеликоптери, а вторите са леки и пухкави, за да се носят лесно по вятъра.

Как изглежда тази реална приказка, авторът е нарисувал в „Голяма книга за цветята“.

Листата на гигантската водна лилия са пълни с миниатюрни въздушни мехурчета, което им позволява да плават по повърхността и да издържат до 25 кг, колкото тежи едно малко дете. Орхидеите дракули пък са кръстени на прочутия вампир, защото венчелистчетата им са кървавочервени, а дългите, тънки краища на чашелистчетата наподобяват животински зъби.

Да, на страниците на „Голяма книга за цветята“ оживяват някои от най-пъстрите, ярки и необичайни представители на флората от целия свят.  Читателите ще се запознаят с анатомията на цветята и техните местообитания. Ще открият кои видове са застрашени и защо някои цветове са ароматни, а други излъчват зловонни миризми.

Книгата включва и игра за наблюдателност, идеи и съвети за това как да си отгледаме цветя, без да имаме градина, списък с цветни думички, както и показалец.

Илюстрациите на Ювал Зомер вдъхновят въображението и вярата, че всичко може да бъде нарисувано с лекота дори от децата. Що се отнася до научната страна, авторът казва: „Винаги работя с учен, който е упоменат в книгата. По този начин илюстрациите и текстовете са достоверни. След това доста работя със своите редактори, преди да достигнем до финалната версия. Хората, които ме познават, знаят, че често посещавам Музея по природна история. – И продължава – Майката природа е най-големият художник. Помнете това, когато я рисувате! Детайлите, цветовете, шарките и формите – всички те са най-красиви в природата“.

Консултанти на заглавието  „Голяма книга за цветята“ са Елиза Бионди и Скот Тейлър, специалисти по ботаника в кралска ботаническа градина „Кю Гардънс“ и Барбара Тейлър, специалист по цветята и дивата природа.

Ювал Зомер е завършил Кралския колеж по изкуствата в Лондон с магистърска степен „Илюстрация“. Преди да стане автор и илюстратор на книги за деца, е работил е като арт директор във водещи рекламни агенции. Със заглавията от поредицата  „Голяма книга за…“ авторът насърчава децата да изследват света, който ги заобикаля и да се грижат за него. Книгите му вече са публикувани на 25 езика и са наградени с множество отличия, между които „UKLA Book Awards“ (2018 г. и 2019 г.), наградата на Английската асоциация за документална литература (2017 г. и 2019 г.), както и наградата „Made For Mums“ (2018 г. и 2019 г.).

Освен „Голяма книга за цветята“ на български вече са излезли и други две издания от поредицата: „Голяма книга за буболечките“ и „Голяма книга за буболечките със стикери“.

По-долу можете да надникнете в чудните страници на новата книга, посветена на цветята:

Можете да поръчате книгата ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.