Вальо Топлото осъден на 7 г. затвор за пране на пари

Вальо Топлото Кадър: БНТ

Софийският градски съд призна за виновен в пране на пари в особено големи размери бившия директор на „Топлофикация“ – София Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, и го осъди на 7 години „лишаване от свобода“.

Прокуратурата настояваше за наказание от 10 години затвор.

Димитров беше предаден на съд през 2009 година, като според прокуратурата е присвоил 10 млн. лв. от дружеството, което е управлявал, след което ги е прекарал през в различни сделки. Подсъдима в този процес беше и майка му Цеца Димитрова. Тя обаче почина още през 2011 година и процесът срещу нея бе прекратен.

Преди да обяви присъдата, близо 2 часа съдията по делото Петя Крънчева изброяваше многобройните сделки на капиталовите пазари, както и стотици преводи на суми към сметки в австрийски банки, направени от Вальо Топлото от 1999 до 2007 г., чрез които той е осъществил т.н. „пране на пари“. Става ясно, че в този период Димитров е извършвал такива сделки средно по 10 пъти месечно.

Решението не е окончателно. То може да бъде протестирано и обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Бившият шеф на „Топлофикация“-София беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на 2018 г. Димитров пък беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления. Пред Върховния касационен съд все още продължава делото срещу него за длъжностно присвояване, а поради изтекла давност бившият шеф на „Топлофикация-София“ няма да отговаря по обвиненията за данъчни престъпления.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.