Книга за кървавата история на ндрангета отново е на пазара

Документалният труд на Никола Гратери и Антонио Никазо разкрива тайните на най-безпощадната действаща мафия

Невидима, прикрита, страшна и безпощадна, богата и могъща – това е ндрагета, най-жестоката мафия, изградена на „кръвно родство между главорези“. Нейната история е пълна с насилие, убийства и отвличания, трафик, рекет и срастване с властта, продължило десетилетия наред.

„Тайната история на ндрангета“ от Никола Гратери и Антонио Никазо, издадена от „Кръг“ през 2019 г., отново може да бъде намерена на българския пазар след кратко отсъствие. Световният бестселър за италианската мафия e в превода на Вера Петрова, а дизайнът на корицата е дело на Димитър Кьосев.

Ндрангета е мафия, развила се тихомълком и преминала непокътната през две войни, фашистки режим, пристигането на англо-американците, Първата и Втората република. Организацията прилича на праисторическо чудовище, което оцелява, защото все още има кой да го закриля, търси и вплита в законови рамки. Отличителната й черта и в края на XIX в., и днес, е способостта й да завързва контакти с „неподозирани хора и да се възползва от добрите им намерения“.

Структурата се ражда в Калабрия, най-бедния район на Италия. Дори има своя митология, според която произходът й е „аристократичен“ и тръгва от „рицарите на честта“ Осо, Мастросо и Карканьосо. Книгата не просто проследява историята й, но разкрива потайностите на престъпната организация и анализира причините, довели до разпространението й на всички континенти.

Въпреки че дълго е възприемана като мафия на маргиналите, днес групировката контролира една трета от световния трафик на кокаин, а с измами усвоява и милиони евро от европейските фондове за строителство на магистрали, зелена енергия, дори образование.

Ако в първите си години ндрангета се занимава с проститутки и търговци и купува гласове за местни политици по изборите, то днес тя се е загнездила високо в света на политиката, съдебната власт и икономиката.

Авторите на изданието получават смъртни заплахи за работата си по темата. Те виждат лъч надежда в това, че млади хора и членове на семействата на мафиоти се противопоставят на насилието и всевластието на ндрангета. През 2021 г. 70 представители на престъпната организация са осъдени по време на най-големия процес срещу мафията в Италия, а се очаква в рамките на това дело присъди да получат още 350 души.

Повече за авторите:

Никола Гратери е италиански прокурор, който живее под полицейска закрила от 1989 г. заради активната си борба с ндрангета.

Антонио Никазо е световноизвестен експерт по организирана престъпност, който се мести в Канада през 1990-а от мерки за сигурност. Съавтори са на няколко документални книги.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.