Как да дишаме правилно? Отговорът – в нова книга

На 12 август излиза от печат „Сърдечна кохерентност 365. Ръководство по сърдечна кохерентност ден след ден” (превод: Румяна Мл. Станчева, 112 стр., цена: 14 лв., издателство Колибри), практическо ръководство за усвояване на една дихателна техника, която може да промени живота ви.

Сърдечната кохерентност е състояние на физиологично, психично и емоционално равновесие, което презарежда организма и оказва благотворно влияние върху здравето.

Същността на този метод, назован 365 и почиващ на дихателна техника, се изразява простичко в три реда:

  • 3 пъти на ден
  • 6 вдишвания в минута
  • в продължение на 5 минути 

Авторът с лекота и чувство за хумор ни води към лесното усвояване на тази практика с благотворно влияние върху здравето и дълголетието, като я подкрепя с физиологични данни,  рационални обяснения и научни факти. Методът „365“ може да се дефинира чрез няколко взаимносвързани понятия, които се отнасят до сърцето и вегетативната нервна система:

  • За да разберем какво представлява методът „365“, трябва да разберем какво е сърдечен резонанс.
  • За да разберем какво представлява сърдечният резонанс, трябва да разберем какво е сърдечна кохерентност.
  • За да разберем какво представлява сърдечната кохерентност, трябва да разберем какво е сърдечен хаос.
  • За да разберем какво представлява сърдечният хаос, трябва да разберем какво е вариабилност на сърдечната честота.

И така, д-р Давид О‘Хер ни предлага малко умствена гимнастика до изворите на познанието за „365“, за да проследим стъпка по стъпка етапите на този семпъл, но изключително продуктивен метод.  Неслучайно от 2014 г. Френската кардиологична федерация препоръчва методът 365 да се използва за овладяване на стреса.

Роден в Канада, д-р Давид О’Хер е френски лекар, диетолог и психотерапевт. Като дипломиран диетолог той има 30-годишна практика в сферата на храненето и емоционалното овладяване на стреса и последствията му върху хранителното поведение.

За да подобри резултатите от прилагането на хранителните режими, д-р О’Хер се специализира в областта на когнитивната и поведенческата психотерапия и разработва метод за психологическа подкрепа при провеждане на хранителна диета. Проучва принципа на сърдечната кохерентност и постепенно започва да го прилага като пълноценна терапевтична практика.

Любопитно е да се спомене, че Давид О’Хер има широк кръг от интереси – той е дипломиран музикант от Марсилската консерватория, правоспособен пилот на самолет, експерт към гражданската авиация, освен това е изучавал теология. Автор е на четири книги.

По-долу четете откъс от книгата на д-р Давид О’Хер – „Сърдечна кохерентност 365. Ръководство по сърдечна кохерентност ден след ден“

Сърдечна кохерентност

СЪРДЕЧЕН ХАОС 

Сърцето непрекъснато ту ускорява, ту забавя своя ритъм. То играе съществена роля във функционирането на вегетативната нервна система (ВНС), като осигурява в реално време реагирането и адаптирането на организма към промените в заобикалящата среда.

Средата, в която живеем, се изменя непрестанно под хаотичното въздействие на случайни, непредвидими и сложни събития. 

Хаотичната среда, нашите мисли, емоции и чувства са дразнители за вегетативната нервна система и подхранват произтичащия хаос. Основната роля на вегетативната нервна система е да запази устойчива вътрешната среда, за да съхрани живота. Наблюдаваният сърдечен хаос показва бързо и добро приспособяване на сърцето и следователно на цялата система към заобикалящата среда. Състоянието на сърдечен хаос е добро за нас, то е нормално състояние. Благодарение на оптималната способност да се адаптира човечеството е успяло да оцелее в една враждебна и променяща се среда. 

Човешкият род дължи оцеляването си именно на хомеостазата. Вегетативната нервна система (ВНС) има два основни дяла: 

  • Симпатиковият дял на ВНС подготвя тялото за отговори от типа на „бягство или борба“, мобилизира ресурсите, енергията и вниманието на индивида при ситуации, които налагат това; използва адреналина (както и други известни медиатори) и ускорява съкращенията на сърцето, за да увеличи кръвния ток и налягането, да осигури кислород и глюкоза – основните горива за мускулите. Понякога се нарича и „ортосимпатиков“ дял. 
  • Парасимпатиковият дял на ВНС отговаря за покоя, почивката, възстановяването на ресурсите. Тази система успокоява и забавя сърцето посредством вагусния (блуждаещия) нерв. Може би сте чували понятието „вагусен шок“, при който твърде силното стимулиране на блуждаещия нерв може да доведе до внезапно силно забавяне на сърдечната дейност и до синкопен епизод. 

Ние се адаптираме непрекъснато и в реално време към дразненията и сигналите за промяна или заплаха, при които се задейства ту симпатиковата система („газ“), ту парасимпатиковата („спирачка“). 

Именно това хаотично редуване се отразява в електрокардиограмата. 

Хаосът е нормалното състояние на сърдечната честота, той е доказателство за това, че тялото ни успява бързо да се адаптира към всеки външен дразнител, към непрекъснатите промени в заобикалящата ни среда. 

Да запомним 

1• Светът се променя, промените настъпват хаотично. 

2• Вариабилността на сърдечната честота, изразена графично, изглежда хаотична, защото сърдечният ритъм се адаптира в реално време към промените. 

3• Симпатиковата нервна система действа като ускорител на сърдечната дейност. 

4• Парасимпатиковата нервна система забавя сърдечната дейност. 

5• Кривата на вариабилността на сърдечната честота позволява да се проследи дейността на вегетативната нервна система.

СЪРДЕЧНА КОХЕРЕНТНОСТ

За първи път сърдечната кохерентност е представена на френски език от д-р Давид Серван-Шрайбер в книгата му „Да излекуваме тревожността, депресията и стреса без лекарства и психоанализа“, превърнала се в бестселър.

Две глави в книгата са отделени на сърдечната кохерентност. Повече от един милион продадени екземпляра на френски език, както и преводи на повече от петдесет езика превърнаха този труд в световно референтно заглавие в сферата на личностното развитие и самопомощта. Сърдечната кохерентност е индивидуална практика за самостоятелно управление на стреса и оптимално овладяване на емоциите.

Терминът „сърдечна кохерентност“ все по-често се появява в пресата, медиите, в трудовете на много лекари и учени. Сърдечната кохерентност е особено състояние на вариабилността на сърдечната честота.

Можете да поръчате книгата ТУК.