Романът „Royalteen: Наследникът“ е новият хит

Съвременна приказка за обикновено момиче, което спечелва принца

Романът „Royalteen: Наследникът“ е новият хит. Тази седмица Netflix пусна филма, вдъхновен от книгата, която след броени дни ще излезе в издание на „Книги за всички“ и превод на Владимира Старирадева. Това е съвременна приказка за най-обикновено момиче, което спечелва принца – нещо като „Пепеляшка“ среща „Клюкарката“.

Лена е новото момиче в лъскава столична гимназия със стогодишна история. Последния гимназиален клас тя трябва да завърши там, защото семейството й се е преместило в Осло. Нейни съученици ще бъдат най-известните близнаци в страната – престолонаследникът, принц Карл Юхан, и сестра му, принцеса Маргрете.

Доста бързо принц Карл Юхан, наричан Кале от приятелите си, и Лена започват да развиват топли чувства един към друг. Тя е очарована, но и скептична поради ред причини. Принцът на купона Кале е постоянен герой в таблоидите и клюкарските блогове, един от които е воден анонимно от самата Лена, докато не е разкрит. Тя болезнено осъзнава, че срещата с бъдещия крал може да постави и двамата в невъзможна ситуация, защото не е казала на Кале или на когото и да било за своята още по-голяма тайна, която е и причината да се премести от родния си град.

„Наследникът“ е първият роман от поредицата „Royalteen“ – сюжетно самостоятелни книги, които ще излязат и в превод на български. Авторки са Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг, които имат самостоятелни литературни кариери, но сега се обединяват за този роман, превърнал се в хит.

Представете си, че сте на шестнадесет, наскоро сте се преместили от малкото градче Хортен и след това сте попаднали в най-снобската гимназия в Уест Енд с децата на краля в класа ви. В този роман близнаците са принцеса Маргрете и престолонаследникът принц Карл Юхан. Разпалете още повече въображението си, за да стигнете до това, че Кале, който е мил, забавен и добре изглеждащ, се влюбва удивително във вас и вие в него.

Точно това се случва с Лена. Тя трябва да е седмото небе. Но не е. Лена има тайни, от които дълбоко се срамува.

Не всичко обаче е толкова романтично. Някои моменти в романа са достатъчно реалистични и без съмнение ще ви накарат да се поставите на мястото на героите и да съпреживявате с тях.

Не е много лесно и на кралските потомци. Никога не можеш да се довериш, че приятелите няма да продадат информация за теб на пресата, и трябва да си постоянно нащрек. Кале осъзнаватова след парти за Хелоуин, когато се е облякъл в провиснали широки дънки, голяма тениска с надпис „BООM“ на гърдите, златен ланец около врата и боядисано като на негър лице лице. Следва скандал, когато снимките тайно са продадени на медиите и Blackface Кале излиза на първите страници на всички вестници (сцена, вероятно вдъхновена от безвкусния нацистки костюм на британския принц Хари).

По свой собствен начин романът е изключително свеж и забавен, а авторките пишат леко, стилно и уверено. Романът е изключително актуален с интернет троленето и тормоза, с проблема за лъжите, които се натрупват, за недоразуменията, секса и срама.

Финалът може да прилича на щастлив край на приказка, но до последното изречение, което те кара да подскочиш на мястото си и да извикаш „Искам продължение!“.

Роман, който не може да бъде нещо по-различно от голям хит.