Автобус с мигранти блъсна патрулка, двама полицаи загинаха

Полиция

Двама полицаи загинаха, след като автобус с мигранти блъсна патрулка в Бургас. Инцидентът е станал около 05.00 ч. сутринта, съобщава Нова тв. От следи по пътното платно става ясно, че е имало преследване между автобус с чужда регистрация и полицейски екип. Патрулът е направил опит да препречи пътя на автобуса, когато е станала катастрофата. На място има екипи на пожарната и полицията.

Мигрантите са били в багажника на автобуса. Става дума за 48 души, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев пред медиите. Сред тях няма тежко пострадали, някои са настанени в бургаската болница. Сред мигрантите има не само мъже, но и жени и деца.

Прокурор Чинев посочи, че има „лице, чието установяване предстои да се случи“, но не отговори дали става дума за шофьора. Не посочи и кое е лицето, лежащо с белезници край мястото на инцидента. Не отговори и дали шофьорът е българин, както и дали е имало стрелба, както разказват свидетели пред медиите.

Колкото до самата катастрофа, прокурорът беше категоричен, че „става въпрос за съзнателен, целенасочен умишлен акт“. По думите му автобусът не е напускал пределите на страната.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева коментира пред bTV, че посегателство срещу полицаи е посегателство и срещу държавата. Тя информира, че делото ще бъде разследвано от екип от следователи в Бургас и призова за решителни действия срещу миграционния поток, който през последните месеци се е засилил.

Пред Нова тв зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев разказа, че преди катастрофата е имало два опита автобусът да бъде спрян и проверен на КПП-та на гранична полиция, разположени през няколко километра преди Бургас. Шофьорът му обаче не се е подчинил. Третият опит е бил направен от служители на областната дирекция на МВР в града. При него е станал и инцидентът. Станев отрече регистрацията на автобуса да е турска, но не посочи каква е. Той отказа подробности с аргумента, че текат следствени действия. По информация на БНТ регистрационните табелите на автобуса са нидерландски, като не отговарят на марката и модела на превозното средство, тоест – най-вероятно на автобуса са сложени крадени номера.

„Няма данни за други пострадали. При опит да бъде спрян автобусът, той е връхлетял върху полицейския автомобил и се е стигнало да смъртта на двама служители на реда. Имало е преследване. Предприехме мерки, за да се спре засиленият мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника“, каза пред Нова тв служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който се очаква да посети и мястото на катастрофата.

Катастрофата е станала на натоварено кръгово кръстовище, откъдето преминава целият трафик към Южното Черноморие. Заради часа на инцидента трафикът не е бил интензивен.