Ирландия с рекордна глоба за Instagram

Снимка: Пиксабей

Ирландската комисия за защита на личните данни (DPC) реши да глоби с 405 млн. евро социалната мрежа Instagram. Санкцията е рекордна, а причината за налагането ѝ начинът, по който Instagram обработва информацията за деца.  Instagram планира да обжалва глобата, обяви говорител на компанията майка Meta Platforms.

Разследване, започнало през 2020 г., е установило, че Instagram разрешава на деца на възраст между 13 и 17 години да управляват бизнес акаунти, което улеснява публикуването на телефонния номер и/или имейл адреса на малолетния потребител.

Подробности за нарушението и за мотивите социалната платформа да бъде наказана толкова тежко ще бъдат обявени идната седмица.

От компанията вече коментираха, че внимателно разглеждат решението на комисията и че имат възражения срещу начина, по който е изчислена глобата. „Іnstagram актуализира настройките си преди повече от година и оттогава пусна нови функции, за да предпази тийнейджърите и тяхната информация да бъде поверителна“, обясни говорителят на Мeta.

Регулаторът DPC контролира политиката за опазване на личните данни на компании като Facebook, Apple, Google и други технологични гиганти, тъй като централите им за Европа са базирани именно в Ирландия.

Миналата година комисията в Дъблин глоби WhatsApp  с 225 млн. евро за неспазване на правилата на ЕС за защита на данните през 2018 г.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.