Дисциплинарно уволнение за полицайката Симона Радева

Симона Радева

40 полицаи са заподозрени, че са нарушили или неизпълнили служебни задължения, за да продължи Георги Семерджиев безпрепятствено да вилнее години наред по пътищата.

Това изявление направи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той напомни, че има две дисциплинарни проверки, едната е срещу Симона Радева – приятелка на Семерджиев и служителка на Първо районно в София. Именно за Радева министърът днес каза, че е трудно да се каже полицай за такъв човек.

„Несъвместимо е с пагона на служител на МВР такова поведение“, уточни Демерджиев и каза, че тя ще бъде уволнена заради съдействие на лице, извършило криминална проява.

Той каза, че тя го подпомогнала по няколко начина, които не посочи конкретно, но „има и много други служители, които са показали притеснително поведение“. За Радева обяви, че е имала активна комуникация с дрогирания водач, преди той да предизвика трагедията.

Освен това трима ръководни служители са позволили той да бъде наказан административно (т. е. – с акт), в случаи, в които е било ясно, че има данни за престъпление – някой е трябвало да докладва това на прокуратурата, посочи днес служебният министър.

Демерджиев обеща и дисциплинарни производства „срещу всички тези лица“, които са от различни звена на полицията и че МВР ще бъде безкомпромисно. За да има такова масово съдействие, „има хора, скрити от общественото внимание“, каза министърът. Само така той можел да си обясни, че все се е разминавало на тартора от футболната агитка на един от големите отбори.

Той дори прикани сами да напуснат МВР тези замесени служители, за които още не е изтекла давността за дисциплинарни производства.

Темата коментира в интервю пред Нова тв през уикенда главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той съобщи, че проверката на инспектората ще приключи до дни, но е запознат с голяма част от констатациите.

Срещу Георги Семерджиев, шофирал под въздействие на метамфетамин, са повдигнати пет обвинения, като той се намира в ареста. Част от материалите по делото за катастрофата бяха отделени в отделно досъдебно производство на Софийската градска прокуратура.

Според нея в периода 2021 г. до деня на катастрофата при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага.

Нарушенията са по различни направления – както по административно-наказателна дейност, така и при проверките, свързани с неготовото криминално минало и престъпна дейност.

Петър Тодоров каза, че проверката срещу отстранената служителка на МВР Симона Радева също приключва до дни и се очаква нейното дисциплинарно уволнение.

„Установени са неправомерни действия от нейна страна. Помагала му е, вкл. в часовете след катастрофата му е помогнала със свои действия да се укрие“, обясни комисар Тодоров. Дисциплинарно производство тече и срещу приятеля на Симона Радева.