Четем „Самотният бегач на дълго разстояние“ от Алън Силитоу в чисто ново издание

Книгата ще се хареса на ценителите на стойностна литература и на бегачите

„Самотният бегач на дълго разстояние“ от Алън Силитоу отново заживява на книжния пазар 40 години след последното си публикуване на български език.

Модерната класика, превърнала се в една от най-значимите книги от отминалия век, съдържа 9 разказа, запечатали гласа на цяло поколение. Те излизат на 15 септември с логото на издателство „Кръг“ в познатия превод на Виолета Тицин, който сега е ревизиран, а корицата на художника Дамян Дамянов отлично илюстрира темите на британския писател.

„Самотният бегач на дълго разстояние“ е издадена за първи път във Великобритания през 1959 г. и обрисува времето на изолация, престъпност, съмнителен морал и бунт на работническата класа, към която самият автор принадлежи. Роден и израснал в работнически квартал на Нотингам, Силитоу напуска училище едва четиринайсетгодишен и започва работа в местен завод. Именно тези ранни години от живота му стават извор на творческо вдъхновение и от тях Силитоу черпи своите теми, сюжети и герои.

„Самотният бегач на дълго разстояние“ от Алън Силитоу

Алън Силитоу пише за отхвърлените, потиснатите, осъжданите. Той надниква в онези кътчета на общността, в които рядко се вглеждаме, за да открие бисери и да разкаже с майсторско умение истории, които дълго да останат в ума на читателя.

Разказът, дал името на целия сборник, поставя сериозни морални въпроси, които вълнуват и днес. В него младеж от изправителна институция участва в състезание за бягане на дълго разстояние. Но какъв е смисълът на победата, ако с нея героят легитимира начин на мислене, който не споделя? Историята получава екранизация през 1962 г., по сценария на която е работил самият Силитоу. Филмът се превръща в едно от значимите произведения на Новата вълна в британското кино.

Някога книгата става любима на ценителите на стойностна литература с образите и прозренията си, а днес привлича сред читателите си и бегачите заради споделеното усещане за свободата и удовлетворението, които бягането носиТренировката на дълго разстояние рано заран ме кара да мисля, че всяко бягане е като живота – вярно, някакъв мъничък живот, но и той със своето страдание, щастие и всякакви случайности като истинския живот, пише Силитоу в знаковия разказ.

Със „Самотният бегач на дълго разстояние“ издателство „Кръг“ продължава традицията си да преиздава значими литературни произведения, така че да откриват своите нови читатели. В началото на 2022 г. бяха публикувани първите два романа от тетралогията на Джон Ъпдайк за Хари Енгстръм – „Заеко, бягай“ и „Заека се завръща“, а новите издания на книгите на Кърт Вонегът се радват на огромен читателски интерес.

Алън Силитоу (1928 – 2010) е британски писател, автор на повече от 20 романа, 7 сборника с разкази, много есета, пътеписи, детски книги, стихотворения и сценарии. Известен е като един от най-ярките представители на литературното движение „Сърдитите млади хора“, а неговите незабравими герои, увлекателни истории и мъдрост, привличат читателите от всяко поколение.

Можете да поръчате книгата ТУК.