Пълен абсурд: Едни са хващали Георги Семерджиев, а други са го пускали да избяга

Иван Демерджиев

„Отделни звена в системата на МВР са действали в услуга на Семерджиев“ – така министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред обществената телевизия разследването и „полицейският чадър“ над Георги Семерджиев, който предизвика жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“ през юли в София.

По думите му от доклада на инспектората става ясно, че различни подразделения са действали по различен начин – някои са спазвали стриктно задълженията си, докато други в определени моменти са подхождали по начин, по който нито законът предвижда, нито предвиждат правилата в МВР по отношение на Георги Семерджиев.

„Не може да се говори за цялостна координация. Може да се говори за отделни случаи, в които отделни звена в системата са действали в услуга на Семерджиев“, посочи министърът.

„Има някои неща, които са фрапантни като това, че той е бил задържан и пуснат да избяга след задържането, което е абсурдно. Имало е достатъчно полицейски сили и има ясно разписан протокол как се действа в такива случаи, за да се обезвреди и обезпечи лицето след като е задържано. След като е бил задържан, той е бил допуснат сам да отиде до автомобила си под претекст да се освободи от накитите, които има и да се върне при полицаите, което е абсурдно – това е един от случаите преди катастрофата“, заяви министърът на вътрешните работи.

„Има още три случая, които също са фрапантни. При тях са издавани наказателни постановления, т.е. деянието е третирано като административно нарушение при положение, че е имало всички налични данни, за да се докладва като престъпление и да се вземат мерки по отношение на извършено престъпление“, обясни Иван Демерджиев.

„Но в никакъв случай не става въпрос за обща координация. Отделни структури понякога в определени действия са участвали – 2 или 3 структури на МВР и една от тях е вършила работата си, но другите една или две са правили точно обратното и са съдействали на лицето. Никой не е взел решение той да бъде пуснат, а е допуснато той да избяга. Никой не го е освободил – поне няма такива данни някой да го е освободил официално“, отбеляза той.

„Ако едно задържано лице така лесно може да избяга от полицията при налични полицейски сили там – това е пълен абсурд. Освен това, възникна и въпросът защо през 2014 г. докладът е изключително обемен и стряскащ по мащаб и защо едва сега разглеждаме случая „Семерджиев“ при положение, че това са действия, нарушения, трупани с години“, допълни вътрешният министър.

„Акцентът на проверките трябва да бъде актуалната ситуация, а не да се връщаме 6 години назад и да се проверява как едно лице е третирано 6 години назад. Всички, които са действали и са допуснали нарушения, очевидно са знаели какво е извършвано и всичките техни ръководители са били длъжни да знаят за тези действия и са били длъжни да вземат отношение“, посочи още министърът на МВР.

По всички близо 40 случая, свързани със Семерджиев, вътрешният министър е разпоредил да се образуват дисциплинарни производства и те да се движат максимално бързо и очаква съвсем скоро резултати по тях.

По думите му, има данни и за третиране от страна на прокуратурата. А колко високо стига „полицейският чадър“ в МВР ще стане ясно, когато приключи проверката. „Ще обхване един етаж нагоре и в зависимост от данните, ще се види до къде ще стигне“, категоричен бе той.