България предава на САЩ руски хакер, заловен в Банско

Илюстрация: Пиксабей

Благоевградският окръжен съд постанови незабавна екстрадиция в САЩ на 34-годишния хакер, който преди три месеца беше арестуван в Банско. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Срещу руския гражданин, издирван над 10 години от ФБР и Интерпол, има издаден обвинителен акт от съда в Калифорния, съобщи БНР.

34-годишният хакер беше арестуван при специализирана акция на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП. Службите са имали оперативни данни, че подвизаващият се в Банско руски гражданин е посещавал Coworking – центъра в Банско, едно от най- предпочитаните места за дигиталните номади.

Хакерът е осъществявал престъпна дейност в редица държави, като е заразявал компютри, изтеглял е лични данни на хора и ги е продавал, успявал е да направи пробиви дори в добре защитени системи на специализирани държавни институции.

През 2019 година той е обвинен от властите в щата Калифорния, а след задържането му в България Департаментът по правосъдие на САЩ е изпратил молба за неговата екстрадиция.