Румен Радев: От днес се премахва практиката за договаряне на танкери без търг

Румен Радев Снимка: прессекретариат

„От днес се премахва неефективната практика да договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената – все въпроси, които вие така и не зададохте.“ Това заяви държавният глава Румен Радев от Севлиево, след като от кабинета съобщиха, че „Булгаргаз“ обявява търгове за доставка на втечнен газ с хоризонт до 2034 г.

„Днес виждате, че „Бугаргаз“ обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида – краткосрочен, средносрочен и дългосрочен за 10 години от началото на 2024 година. Така се прави и така трябва да се прави в бъдеще – открито, прозрачно, равнопоставено към всички възможни доставчици“, отбеляза президентът.

По думите му диверсификацията ще е възможна само по този начин – състезателност и най-добри условия за страната ни. Той беше категоричен, че не трябва да се търсят решения месец за месец, както е било досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен с дългосрочен хоризонт.

„То ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година“, посочи Радев, като поздрави и правителството за енергичната работа и сключения вчера договор с „Газтрейд“ за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

„Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като по-добрите шансове за гарантиране на тези слотове бяха пропилени през пролетта“, подчерта държавният глава.

Той изрази надеждите си интерконекторът с Гърция да бъде приключен в срок.

Попитан от журналистите относно организирането на предстоящите парламентарни избори, Румен Радев заяви следното:

„Едно от най-важните предизвикателства за нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент да излъчи стабилно и устойчиво правителство“.

По думите му с детайлна и прозрачна методика и с безкомпромисна борба към купения вот служебният кабинет прави всичко възможно, за да се повиши избирателната активност.

„За избирателната активност е критично важно поведението на партиите, което трябва да насърчава гражданското участие, а не да ги отблъсква – не демагогията, а обединяването около решения, които да ни изведат от кризата и да работят за модерното развитие на България“, коментира още Румен Радев.

На въпрос какво е мнението му относно идеята за президентска република, държавният глава отговори също с въпрос: „Да сте ме чули аз да повдигам въпроса за президентска република?“

Президентът Румен Радев участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода на „Хитачи Енерджи“ за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С церемонията бяха отбелязани и 60 години от създаването на завода. Президентът Радев разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.