Румен Радев: Всяко поколение трябва да отстоява Независимостта срещу външни и вътрешни посегателства

Румен Радев Снимка: Прессекретариат

Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства. С тези думи президентът Румен Радев честити на всички българи Деня на независимостта с пост в официалния си профил във Фейсбук.

На 22 септември – 5 октомври стар стил – през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд България обявява своята независимост. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

„Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля. Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни“, пише държавният глава.

По думите му, големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава.

„Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства. Честит празник!“, завършва Радев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.