Румен Радев: Всяко поколение трябва да отстоява Независимостта срещу външни и вътрешни посегателства

Румен Радев Снимка: Прессекретариат

Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства. С тези думи президентът Румен Радев честити на всички българи Деня на независимостта с пост в официалния си профил във Фейсбук.

На 22 септември – 5 октомври стар стил – през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд България обявява своята независимост. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

„Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля. Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни“, пише държавният глава.

По думите му, големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава.

„Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства. Честит празник!“, завършва Радев.