България отбелязва 114 г. Независимост. Честит празник!

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България

България отбелязва 114 години Независимост. На 22 септември – 5 октомври стар стил – през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд обявява Независимостта. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминацията е във Велико Търново. Тържественият ден започва със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“. В честванията ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. На крепостта „Царевец“ тя ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника „Майка България“. Във вечерната заря-проверка пред крепостта „Царевец“, ще участва министър-председателят Гълъб Донев. Той ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово.

В София празникът по традиция започва пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“, където ще се проведе тържествено честване. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „Св. София“ с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Честит празник, българи!

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.