Огнян Герджиков: Купуването на гласове е български патент

Проф. Огнян Герджиков. Снимка от БНТ

Купуването на гласове е уродливо явление, срещу което са необходими сериозни усилия. Това коментира по БНТ бившият служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Аз не знам някъде другаде по света да има такава търговия на гласове – не съм чувал поне. Това явно е български патент. Крайно уродливо явление е и трябва много сериозна борба срещу това явление. Уникална държава сме – да си продаваме гласа за 50 или 100 лева или колкото там се търгува. Ние обичаме да прехвърляме вината другиму – наблюдават се все по-малко хора, които гласуват. На сегашните избори се очакват още по-малко хора да гласуват. И после питат защо са избрани тези хора. Ами, тези, които са отишли до урните, са си избрали тези хора, идете вие и изберете други“, заяви той.

Герджиков подчерта, че България не е единствената държава в политическа криза и че през това са преминавали и страни, които са много развити, като Белгия и Израел. По-сериозният проблем, според него, е честата смяна на законодателството у нас.

„Не е най-страшното, когато законодателният орган отсъства, а когато работи, защото сме шампиони по непрекъснати промени на законодателството. Мисля, че нямаме равни на себе си в световен мащаб. Аз бих се радвал парламентът да приема по 3 закона на година, а не по 33 или повече, както го правят. Няма друга държава, която така да си променя законите. Често давам пример с Кодекса за социално осигуряване – той е в сила от 1 януари 2000, сега сме 2022. Досега този закон е променян 137 пъти – това е абсолютен световен рекорд. Тази нестабилност на законодателството отблъсква инвеститорите, те искат предвидимост, а такава няма с непрекъснатите промени на законите“, коментира Огнян Герджиков.

Проф. Герджиков изтъкна, че не вярва войната в Украйна да прерасне в нов световен конфликт, но заради самия факт, че се случва толкова близо до нас, трябва много да внимаваме какво говорим, какво правим и какво е нашето поведение и външна политика.

Според прогнозите му в не много далечно бъдеще, след няколко десетилетия, ще има Европейски съединени щати.

„Аз съм проевропеец в мозъка на костите си. Прогнозирам, че в не много далечно бъдеще ще има европейски съединени щати, защото Европа е люлката на човечеството и културата. Отделните държави са безсилни да се борят срещу огромните икономически колоси. Истинската възможност да се противопоставим на тези гиганти, това е обединена Европа – това е люлката на цивилизацията и културата. ЕС е в криза, давам си сметка, но тази криза ще бъде преодоляна. И това е бъдещето на България – в Европейския съюз“, каза той.

Проф. Огнян Герджиков призова да се обръща повече внимание на културата.

„Трябва да популяризираме българската култура, защото имаме с какво да се гордеем. Не чалгата, а българската култура. В Миланската скала – меката на оперното изкуство – там, във фоайето има 10 големи красиви маслени портрета на най-големите певци, пели там. От тези 10 големи оперни певци, знаете ли колко са българи – 7. Кой знае този факт – никой. Обаче, чалга парчетата се знаят. Знаят се рождените дни на певците с по едно име, а не се знаят големите наши оперни певци по света. Не се знаят нашите големи художници, нашите големи учени, изобретатели. Те отиват някъде на заден план, защо? Извадете ги на показ – те учат и са пример, те заразяват. Това е нещо, което ни липсва. Защото, когато ни се вдигне културата, по друг начин ще гледаме на живота и ще избираме своите народни представители.“, смята юристът.

Проф. Огнян Герджиков каза още, че не спира да пише и сега работи върху своя отдавнашна мечта – енциклопедичен речник на частното право.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.