Частично бедствено положение заради бежанци у нас

Снимка: Гранична полиция Свиленград

Областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви частично бедствено положение заради мигрантския натиск в общините Свиленград и Тополовград, съобщиха от областната администрация.

То се въвежда от 12 часа днес и ще е в сила до 12 часа на 29 септември.

Обявяването на частичното бедствено положение се налага заради създадената към момента и усложняваща се обстановка, вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони и с цел избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда.

За пръв път в региона се въвежда частично бедствено положение по такава причина. Последно извънредна ситуация в общини в областта бе обявена през лятото заради големите пожари.

Пред БТА Минко Ангелов цитира справка на МВР, според която за периода от началото на годината до 18 септември 103 998 лица са се опитали да влязат незаконно у нас от Турция, което е с 3,4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. За тази седмица броят на мигрантите, атакували браздата, е 5864 души, а за предходната – 5254 души.