ЗАГЛАВИЯ

261 000 руски мъже избягаха от мобилизация

Снимка: Пиксабей

Частичната мобилизация, обявена на 21 септември от руския президент Владимир Путин, предизвика паника сред мъжете в страната. За четирите дни след телевизионното обръщение на Путин – от сряда до събота вечерта, 261 000 мъже са напуснали страната, съобщи „Новая газета. Европа“, цитирана от „Сега“, като се позова на източник от администрацията на президента. 

„Настроението в президентската администрация е такова, че силите за сигурност и Министерството на отбраната се опитват да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало твърде късно“, казва източникът, който не се съмнява, че това е единственият изход от ситуацията.

Други медии вече съобщиха, че руските власти планират да затворят границите за мъже в призивна възраст след края на референдумите за присъединяването на окупираните части на Украйна – ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области. Гласуването приключва утре – 27 септември. Но ситуацията може да се измени, ако има масово бягство, казват пред „Медуза“ източници от службите. Според някои медии затварянето на границите може да се случи още днес. Вече се появиха информации, че на някои граници властите отказват да пуснат граждани, отговарящи на критериите за мобилизация, като дори им връчват призовки.

Мобилизацията доведе и до друг ефект – руснаците изтеглиха рекордно количество пари в брой от банките от началото на войната, съобщи Moscow Times. Според статистиката на руската Централна банка, само за един ден – 23 септември, обемът на парите в обръщение е скочил със 132,1 милиарда рубли. Подобно търсене на пари в брой не е регистрирано от 4 март: тогава бяха изтеглени 151,1 милиарда рубли. Абсолютният рекорд в цялата история на руската банкова система беше поставен на втория ден от войната – 25 февруари, когато от сметки, карти и депозити бяха изтеглени 1,4 трилиона рубли.

„Мобилизацията провокира паника сред населението“, твърдят анализатори на MMI. Но ако през февруари-март хората се страхуваха да не загубят спестяванията си заради нахлуването в Украйна и санкциите, сега те се нуждаят от пари, за да напуснат страната.

Грузия планира да затвори границите с Русия за мъже на възраст отт 18 до 55 години, подлежащи на мобилизация, от понеделник, съобщи снощи в ефира на телевизия Freedom депутатът от грузинския парламент Нона Мамулашвили. „За съжаление, гражданите на Руската федерация нямат смелостта да протестират и да сменят режима си. По-добре е да бягат…“, добави тя, коментирайки огромните опашки в руско-грузинския граница. Вчера опашката беше над 15 км.

Балтийските държави вече забраниха влизането на руснаци на своя територия. Финландия също се кани да наложи ограничения.

Разговорите в руските чатове показват, че едни от първите, които бягат от мобилизацията, са хората, които най-яростно са подкрепяли войната в Украйна преди това. Оттам става ясно и че грузинските власти са безкомпромисни към гражданите, които не са се сетили да премахнат символите на руската инвазия като буквите Z от автомобилите си или не могат искрено да осъдят руската агресия.

Така например някои от тях са били подлагани на полиграф.

Други пък са се престарали в подкрепата на войната, като са оформили прическите на децата си във формата на буквата Z, и са готови да предприемат драстични мерки, за да заличат свършеното.

Трети спешно търсят лепенки, с които да прикрият буквите Z по автомобилите, и питат дали трябва да се свалят георгиевските лентички.

Мъж откри огън във военно окръжие

Мъж откри огън в във военно окръжие, където се провежда частична мобилизация, в руския град Уст-Илимск, Иркутска област.

В Telegram се появи видеозапис на инцидента: на него се вижда как мъж, който стои на сцената в малка зала и стреля по човек, след което простреляният пада, а събралите се бягат от залата.

Военният комисар на областта Александър Елисеев е в реанимация в изключително тежко състояние, съобщи губернаторът на областта Игор Кобзев. Малко след инцидента бе съобщено, че военният комисар е бил убит, но тази информация не бе потвърдена. Кобзев заяви, че е „дал указания за засилване на мерките за сигурност“ и че „се срамува, че такива неща се случват в момент, когато трябва да сме обединени“.

Стрелецът е бил задържан – той е 25-годишен местен жител. Според някои съобщения той е трябвало да бъде мобилизиран; твърди се, че преди да открие огън, той е казал „Сега всички да се приберем у дома и никой няма да воюва“.

Майката на Руслан Зинин обаче разказва пред изданието „Астра“, че известието за мобилизация не е дошло за него, а за най-добрия му приятел, който не е служил в армията, което го е „огорчило много“. На сутринта мъжът казал на баба си, че отива в да се запише като доброволец. Жената не знае откъде синът й има оръжие.

През целия уикенд в Русия продължиха протестите срещу мобилизацията за войната с Украйна. В Дагестан протестиращите се изправиха срещу полицията, която се опитваше да задържи участниците в митинга, жителите блокираха федералната магистрала Кавказ, а полицията стреля във въздуха.