Кокаин и 1,73 ‰ алкохол в кръвта на шофьора, убил човек на Околовръстното шосе

Полиция

Кокаин и 1,73 промила алкохол показва токсико-химичната експертиза от кръвните проби на шофьора, предизвикал катастрофата с жертва на Околовръстното шосе в София в неделя. Това съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Кокаинът, който е и най-скъпата дрога, се разгражда от организма за няколко часа. Това означава, че 39-годишният Димитър Любенов би трябвало да е приел наркотика малко преди катастрофата и си е късмет, че пробата е била взета навреме.

Милева обясни, че българското право има недостатък, според който прокуратурата не може самостоятелно да взима принудително проби за алкохол и наркотици. Това може да стане само след разрешение на съд, за което пък винаги минава време. В конкретния случай водачът отказал дрегер за алкохол и полеви тест за наркотици на местопроизшествието, но за щастие после в болницата сам се е съгласил да даде кръв и така пробата е взета непосредствено след инцидента, заяви говорителят на главния прокурор.

В неделя прокуратурата повдигна обвинение на шофьора, който причини тежката катастрофа край „Ринг мол“ на столичното Околовръстно шосе. В момента той е в ареста с прокурорско постановление за 72 часа.

Вчера стана ясно, че според първоначалната експертиза няма спирачен път. Автомобилите са се движили в посока от Студентски град към кв. „Младост“. Шофьорът, предизвикал катастрофата, е управлявал спортен автомобил „Порше Панамера“ с превишена скорост, която обаче в момента не може да бъде посочена с точност, коментира вчера зам.-градският прокурор Десислава Петрова. По-късно излезе неофициална информация, че поршето се е движело с 200 км/ч.

„Шофьорът удря автомобила пред него, който идва от локалното платно. От удара фордът се обръща по таван и загива 64-годишен френски гражданин. Ранена е 62-годишната му спътничка, която също е с френско гражданство. Тя е в Окръжна болница, където лекарите се борят за живота ѝ. Шофьорът на ударената кола е българин, който също е пострадал“, допълни Петрова.

Очевидци на произшествието вчера разказваха, че шофьорът се е държал неадекватно. „Беше изключително злоупотребил с алкохола. За наличие на наркотици не мога да твърдя, според мен – да. Арогантен, циничен. На мен ми каза: „Какво си се загрижил за чужденците?! Ти българин ли си?“, заяви пред „Нова телевизия“ Михаил Главчев.

През годините Любенов често е бил засичан да нарушава правилата на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост на стойност над 1900 лева.