Полицаи замесени в катастрофата с жертва на Околовръстния път?

Полиция

Софийски апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 39-годишния Димитър Любенов, обвинен за жестоката катастрофа на Околовръстния път в София, при която загина 64-годишен френски гражданин, а 62-годишната му съпруга и 46-годишен българи бяха тежко ранени.

Искрено съжалявам, не съм лош човек, направих грешка, каза пред магистратите обвиняемият.

Съдът счете, че са налице както обосновано предположение за извършване на престъплението, така и наличие на предпоставки Любенов да извърши друго престъпление или да се укрие. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Адвокатката на обвиняемия Ива Борисова обаче призова прокуратурата да провери дали в престъплението са участвали длъжностни лица. През медиите защитничката обяви, че полицаи са спрели Димитър Любенов минути преди смъртоносния сблъсък и са свалили шофьора му, затова самият той е седнал зад волана.

„Това е нашият клиент, ние ще си го поемем“, казали униформените на шофьора от „Drink and Drive“, който до този момент возел Любенов, твърди Борисова, цитирана от „24 часа“.

Затова мъжът седнал зад волана, а полицаи го ескортирали, посочи още тя.

По непотвърдени данни двамата униформени, които са от Шесто РПУ, са взели подкуп в размер на 200 лева от Димитър Любенов.

От прокуратурата съобщиха пред медиите, че към момента нямат такива доказателства, но от 30 септември тече проверка.

Междувременно попитан от репортери за твърденията на адвокатката, вътрешният министър Иван Демерджиев заяви:

„Отстранили сме полицаите, които са подпомагали Димитър Любенов. Не бих казал, че са го ескортирали, но имат участие, каквото не би трябвало да имат. Днес в края на деня ще оповестим подробности по този случай и още няколко“.

Инцидентът стана на 25 септември около 4.30 часа. Автомобилът на Любенов – „Порше Панамера“, се е движил със 195 км/час, когато мъжът се е опитал да се включи от локалното платно в основното. При последвалия сблъсък с форда, в който е пътувало френското семейство, по-малкият автомобил се преобръща. 64-годишният Лорен Пети загива на място.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Установено е, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били французите, Димитър Любенов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. Затова и на 30 септември Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу 39-годишния мъж от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено.  Според обвинението случаят е особено тежък, а предвиденото в закона наказание е от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ или доживотен затвор.