„Брулени хълмове“ с ново луксозно издание

Великият роман става на 175 г., излиза в нов превод на Боряна Даракчиева и с корица от Милена Вълнарова

 

175 години – от толкова време романът на Емили Бронте „Брулени хълмове“ задава височини в световната литература. Историята за любовната стихия на Хийтклиф и Кати, излязла за първи път през декември 1847-ма, вече два века заема челните места в класациите на най-добрите произведения.

През 2013 г. британският вестник „Гардиън“ я нареди на 13 позиция в листата си с най-добрите сто романа, а десет години по-рано зрителите на Би Би Си класираха „Брулени хълмове“ на 12 място в проекта „Голямото четене“. 

Сега българското издателство „Лист“ пуска шедьовъра на Емили Бронте в луксозно издание с твърди корици и в нов превод, дело на Боряна Даракчиева. 

Макар с днешна дата романът да е безспорна класика, началото му е трънливо. Мнозина критици са ужасени от ярките описания на психическа и физическа жестокост и бруталната и мрачна атмосфера. Приживе Емили Бронте така и не получава признание – името ѝ не е на корицата, защото издава първия си и останал единствен роман под псевдонима Елис Бел, с който подписва и стиховете си. Само година след излизането на книгата авторката умира от туберкулоза. А е само на трийсет.

След смъртта на Емили сестра ѝ Шарлот редактира романа и урежда тази версия да бъде издадена посмъртно. Така през 1850 г. „Брулени хълмове“ излиза с истинското име на своята авторка.

„Брулени хълмове“ е по-трудна за разбиране от „Джейн Еър“, защото Емили е по-голям поет от Шарлот… Тя вижда свят, разкъсан в гигантско безредие, и усеща в себе си силата да го обедини в книга. Тази огромна амбиция се долавя в целия роман… Именно внушението за силата, която се съдържа в проявленията на човешката природа и ги издига до величието, отрежда на този роман специален статут.“, пише десетилетия по-късно Вирджиния Улф – друга велика лейди на британската литература.

Корицата и художественото оформление на новото издание са дело на Милена Вълнарова.

Можете да поръчате „Брулени хълмове“ ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.