„Загадката Оливър“: Мрачният дебютен роман на Лиз Нюджънт

Дебютният роман на Лиз Нюджънт „Загадката Оливър“, който излиза на български език с логото на „Еднорог“, е смразяващо, увлекателно и психологически проницателно изследване на природата на злото.

“Завладяващ, находчив и мрачен, различен от всеки друг психологически трилър, който сте чели досега… ще го изгълтате на един дъх”, пише за книгата Heat Magazine.

“Страхотен шедьовър на съспенса, който показва истинското лице на един социопат, скрито зад маската на невинност… Зареден с психологическо напрежение, този роман ще ви смае и обсеби изцяло”, коментират от Washington Book Review.

Ирландската писателка Лиз Нюджънт си спечели много почитатели у нас със своите смайващи бестселъри „Стаено зло“ и „Малки жестокости“. Но романът, с който тя постига първия си голям успех, е „Загадката Оливър„. Сравняван с класиката на Патриша Хайсмит „Талантливият мистър Рипли“, този блестящ трилър за превръщането на един обикновен човек в съвършен психопат приковава вниманието от хипнотизиращото първо изречение до шокиращата последна страница.

Всичко в живота на Оливър Райън е повече от перфектно. Привлекателен и харизматичен, той има прекрасен дом, който споделя със своята всеотдайна съпруга Алис. Тя е художничка, която илюстрира неговите изключително популярни детски книги, донесли му богатство и слава. Край на тази идилия поставя самият Оливър, който след поредната прекрасна вечеря, приготвена от съпругата му, я пребива почти до смърт.

Защо се стига до това? Хората, които познават или поне смятат, че познават Оливър, могат само да гадаят за причините за тази шокираща проява на агресия. Сред тях са Мойя, празноглавата му любовница; Вероник, собственичка на френско имение, изживяла истинска трагедия преди години, когато Оливър е работел за нея; Барни, приятел на Алис, който е влюбен в нея още от дете; Майкъл, приятел на Оливър от колежа, който се опитва да крие силната си привързаност към него; Юджийн, умствено увреденият брат на Алис, който първи се сблъсква с жестокостта на Оливър. 

Никой от тях не подозира мрачната тайна, която се крие зад безупречната му фасада и която датира още от раждането му. Разказите на всички, докоснали се до това чудовище, както и разказът на самия Оливър, постепенно свалят маската, зад която е скрита неговата истинска личност. Разкритията, които излизат наяве, имат същия разтърсващ ефект, както и насилието над привидно най-близкия му човек. Разкрития, свързани с опозоряване, завист, чудовищна измама и манипулация.  

Не е за вярване, че това е едва дебютният роман на Лиз Нюджънт. С удивителна последователност тя подрежда всички парчета от пъзела, разкриващ горчива и страшна картина. Нюджънт буквално ни позволява да вникнем в съзнанието на един  човек с осакатена душа, преследван от призраците на своето мрачно минало и неспособен на нормални човешки чувства.

Ефектът от „Загадката Оливър“ е поразителен и доказателство за това са суперлативите и наградите, с които авторката му е удостоена. Постоянно редуващите се гледни точки засилват динамиката в развитието на действието и покачват напрежението с всяка следваща страница. „Лиз има невероятен стил, създава запомнящи се герои и история, която е повече от истинска и правноподобна. Няма достатъчно суперлативи, с които да препоръчам този роман“, споделя известният радиоводещ Рик О‘Ший.

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като сценичен мениджър на популярното шоу Riverdance. Впоследствие Нюджънт се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. тя е сред сценаристите на популярния ирландски сериал „Fair City“. Освен това е автор на няколко радио поредици.

През 2014 г. излиза първият роман на Лиз „Загадката Оливър“, който моментално жъне успех сред критици и читатели. Той се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. „Загадката Оливър“ печели още няколко престижни награди, а през 2016 г. е номиниран за Международната литературна награда на Дъблин. 

Вторият й роман „Стаено зло“ излиза през 2016 г. и дебютира директно на върха на класациите за бестселъри в Ирландия. Той не слиза от там в продължение на почти два месеца и остава осем месеца сред десетте най-продавани книги. За него Нюджънт печели много престижни отличия, включително втората си Ирландска награда за Криминален роман на годината. Общо четири Ирландски награди е спечелила тя за своите четири романа дотук. Нюджънт е удостоена и с наградата „Жена на годината“ в областта на литературата за Ирландия от списание „Татлър“ през октомври 2017 г., а през февруари 2021 г. университетът в Дъблин й връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Освен автор на бестселъри, Лиз води семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард Маккълоу, музикант и звуков режисьор.

Можете да поръчате „Загадката Оливър“ ТУК.