Излезе “Кратка илюстрована история за изкуството” от Дейвид Уест

Новата поредица от кратки енциклопедии на Книгоиздателска къща “Труд” вече има своето трето попълнение – “Кратка илюстрована история за изкуството” от Дейвид Уест. Енциклопедията е пълноцветна, голям формат и с полу твърди корици. Oписва развитието на изкуството от праисторията през класическото изкуство и Ренесанса до кубизма, сюрреализма и модерното изкуство днес.

Изкуството на западния свят е свързано с цивилизациите, които се развили в Близкия изток и Африка. Най-ранните картини били върху стените и таваните на пещери по време на палеолита преди около 40 000 години. Животните били рисувани от хората, които ги познавали и ги ловували. Рисунките показват силата и грацията на зверовете, въпреки че хората били нарисувани катофигурки от чертички. Малки статуи, наречени палеолитни Венери, са открити във Вилендорф в Австрия. Те са най-ранните скулптури на женската форма, издялани през около 25 000 година пр. Хр. 

Минавайки през изкуството на Древен Рим, Египет, Франция, средновековното изкуство в Европа, Азия и Северна Африка, през Ренесанса, маниеризма, рококо, барок… книгата представя и най-ярките картини и скулптури, характерни за всяка една от епохите. Картини на Мунк и Климт от спохата на символизма и експресионизма, на Казимир Малевич от кубизма, на Мондриан от течението Стила, на Хуан Миро от абстрактното изкуство ще запознаят младия читател с най-основните преставители на модерното изкуство. А какви са съвременните форми на изобразителното изкуство, ще може да видите в послените станици, където са публукувани някои от съвременните инсталационни форми. 

Със зашеметяващите си пълноцветни изображения и съдържателен текст тази красива енциклопедия със сигурност ще очарова младия читател.

Очаквайте през месец декември и следващата енциклопедия: „Кратка илюстрована история за военното дело“.

Можете да поръчате енциклопедията ТУК.